Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Brandsituationen 18 juli kl 20

Fem bränder fortsätter i Hälsingland. Vattenbombningen har börjat i Hälsingland, så det är viktigt att man respektera avlysta sjöar och områden.

Evakuering av Kårböle påbörjas

Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) gick ut strax före klockan 20:00 om utrymning av Kårböle. Följ räddningstjänstens instruktioner.

Brandsituationen

Fem bränder pågår i Ljusdal. Bränderna vid Ängra (sektor 3), Nötberget vid Kårböle (sektor 4) samt Enskogen/Vitmossen (sektor 5) är inte under kontroll och bränderna sprider sig mycket kraftigt i både nordlig, västlig och östlig riktning.

Vattenbombning och avlysta sjöar

Fyra sjöar är avlysta för att det italienska vattenbombningsplanet hämtar vatten i dessa. I samband med att planet vattenbombar får det inte vara personer i området där planet vattenbombar. Avlysta vatten och övriga avspärrningar måste respekteras. Boende i området uppmanas att följa nyheterna.

Sjöarna det berör är:

  • Ängratörn
  • Hennan
  • Letssjön
  • Lossjön

Vägar

Riksväg 84 är avstängd mellan Laforsen och Kårböle. Väg 296 är också avstängd vid Kårböle. E45 är fortfarande öppen, men starkt påverkad av rök och Trafikverket har fått ut med information om att man bör undvika den vägen.

Resurser

Länsstyrelsen Gävleborg har via MSB och Länsstyrelsen i Skåne få tillgång till mer resurser från Danmark och Skånes räddningstjänster. De anländer i morgon.

Kontakt