Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Skogsbränderna i länet - lägesbild 17 juli klockan 08:00

Regional lägesbild 180717 kl 08:00. En högupplöst version finns längst ner på sidan.

Regional lägesbild 180717 kl 08:00. En högupplöst version finns längst ner på sidan.

Det brinner fortfarande okontrollerat på flera platser i länet, framförallt i Ljusdals kommun, kring Laforsen. Vid morgonens samverkanskonferens uttryckte räddningstjänsterna försiktig optimism i och med att begränsningslinjer etablerats under natten.

De personer som i går evakuerades från Enskogen har fått plats att bo tillfälligt. Under gårdagen och natten har det även fortsatt att brinna i västra delarna av Ljusdals kommun, kring Tovåsen och Rullbo. Också i Hudiksvalls kommun, kring Flyktknölen i Bjuråker, pågår en brand. Väderprognosen visar på fortsatt ogynnsamt väder med mycket höga temperaturer, blåst och mycket låg luftfuktighet under överskådlig tid framöver. Risken är alltså fortsatt stor för såväl spridning, som nya bränder.

Dan Eliasson, gd för MSB, Per Bill, landshövding Gävleborg med flera.

Dan Eliasson, gd för MSB, Per Bill, landshövding Gävleborg med flera.

Länsstyrelsen fortsätter sitt samordningsarbete i stab och i dagsläget är ett större antal kommunala organisationer och regionala och nationella myndigheter och andra organisationer. Under morgonen den 17 juli hölls en samverkanskonferens. Hjälp har anlänt från Trafikverket i form av bandvagnar med släckutrustning, mer materiel från MSB och hjälp med personella resurser från räddningstjänster i andra län. Det finns fortsatt ett stort behov av hjälp i samband med insatserna, både vad gäller personer i fält, som för ledning. Under morgonen flög Kustbevakningen och fotograferade flera av bränderna för att samtliga aktörer ska få en bättre överblick av utbredningen. Under förmiddagen har landshövding Per Bill och MSBs generaldirektör Dan Eliasson besökt Ljusdal för att informera sig om läget på plats.

Kontakt