Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Föräldrar oroliga inför skolavslutningen

Nio av tio tonårsföräldrar i länet tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med skolavslutningen. Med hjälp av komikern Lucas Simonsson vill Länsstyrelsen påverka unga vuxna att inte köpa ut.

Äldre pojkvänner/flickvänner, kompisar och syskon är den vanligaste källan till alkohol för dem som inte har åldern inne. Källa: Skolelevers drogvanor 2017 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. En vanlig langarmyt är att minderåriga går till en okänd langare om de inte får tag i alkohol från någon de känner. En myt som Lucas Simonsson tar upp i sin sketch.

– Länsstyrelserna använder ett videoklipp med komikern och youtubern Lucas Simonsson, för att försöka påverka äldre syskon, kamrater och andra unga vuxna att inte köpa ut eller bjuda minderåriga på alkohol. Videon sprids via Lucas Simonssons eget Instagramkonto, som följs av drygt en halv miljon personer, säger Maria Donnerstål, länssamordnare för alkohol- och drogförebyggande arbete i Gävleborgs län.

Siffrorna kommer från en undersökning* som IQ, fristående dotterbolag till Systembolaget, genomfört bland föräldrar med barn mellan 13–17 år. I undersökningen framkommer även att 41 procent av föräldrarna i Gävleborgs län är oroliga för att deras eget tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med skolavslutningen.

– I samband med skolavslutningen kommer många unga att dricka alkohol vilket oroar många föräldrar. Det är därför viktigt att komma ihåg att du som förälder har stora möjligheter att se till att det inte blir så. Genom att prata med ditt barn om alkohol och vilka regler som gäller minskar du risken för att ditt barn råkar illa ut på grund av alkohol och visar samtidigt att du bryr dig, säger Karin Hagman, vd på IQ.

Se 5 bifogade tips till föräldrar inför skolavslutningen Pdf, 71.6 kB, öppnas i nytt fönster..

Se videoklippet med youtubern Lucas Simonsson på sidan http://www.hejdaalkoholskador.se/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

*Undersökningen genomfördes av Norstat bland 3 358 tonårsföräldrar med barn mellan 13 - 17 år mellan 22 mars - 15 april 2018 via en slumpvis rekryterad webbpanel. I Gävleborgs län deltog 116 föräldrar.

Kontakt