Kurs i livsmedelshygien - förädling av frukt, bär och grönsaker

Har du en verksamhet där du odlar eller förädlar frukt, bär och grönsaker i Dalarna? Vill du stärka dina kunskaper och trygghet inom livsmedelssäkerhet och hygien? Då är den här kursen något för dig!
Välkommen till en digital kurs uppdelad två delar som ger dig grundläggande kunskaper om livsmedelssäkerhet och redlighet – särskilt anpassad för dig som odlar eller förädlar frukt, bär och grönsaker i mindre skala.
Kursledare är Cecilia Sassa Corin från Hushållningssällskapet, som har mångårig erfarenhet av utbildningar och utvecklingsarbete inom mat, miljö, hälsa och livsmedelshygien.
Digital utbildning under två dagar
Utbildningen sker via Teams och varvas med föreläsning diskussion, frågor, arbetsuppgifter och ett avslutande kunskapstest. Den som genomför båda delarna och gör arbetsuppgifterna/kunskapstest får ett kursintyg.
Del 1 – 4 november klockan 10-15
Del 2 – 18 november klockan 10-15
Målgrupp
Verksamma inom jordbruk, trädgård eller livsmedelsförädling på landsbygden i Dalarnas län. Övriga deltagare i mån av plats.
Program
Delkurs 1 – 4 november klockan 10-15 (lunchpaus klockan 12-13)
- Vikten av god livsmedelshygien och redlighet
- Att vara livsmedelsföretagare
- Livsmedelslagstiftningen, krav, tillstånd, registrering, godkännande och kontroll
- Tolkning av lagen – Branschriktlinjer med mera
- Grundförutsättningar för lokalens utformning, flöden, material samt vatten
- Biologiska, kemiska, fysikaliska och allergena faror
- Smittor, smittkällor, personlig hygien
- Introduktion till mikroorganismer (arbetsuppgift som ska göras till delkurs 2)
Delkurs 2 – 18 november klockan 10-15 (lunchpaus klockan 12-13)
- Mikroorganismer
- Säker livsmedelshantering, arbetsrutiner och egenkontroll
- HACCP:s principer
- Mät- och analysutrustning (kort)
- Grundkunskaper avseende märkning av och information om livsmedel
- Arbetsuppgift/kunskapstest via Forms
Tips om studiebesök
Missa inte möjligheten att delta på ett studiebesök hos Björgården i Rättvik den 7 oktober – med fokus på förädling av frukt och bär.
Mer information och anmälan hittar du i vår kalender:
Studiebesök hos Björgården i Rättvik den 7 oktober – med fokus på förädling av frukt och bär
- Var:
- Kursen genomförs digitalt via plattformen Teams. Länk till kursen skickas via e-post efter sista anmälningsdag.
- Kostnad:
- Kursen är kostnadsfri och finansieras genom den Strategiska planen. Vänligen avanmäl i god tid om du får förhinder.
- Sista anmälningsdag:
- 19 okt 2025
Anmäl dig
Du anmäler dig på Länsstyrelsen i Dalarnas läns webbplats.
Kurs i livsmedelshygien - förädling av frukt, bär och grönsaker, Länsstyrelsen i Dalarna
