Börja med eller utöka med höns- och äggproduktion

Är du intresserad av att fördjupa dina kunskaper om höns och äggproduktion? Länsstyrelsen i Gävleborg erbjuder en omfattande kurs som passar både dig som vill utveckla ditt lantbruk och dig som vill öka självförsörjningsgraden med egna ägg.
Oavsett om du vill starta en ny produktionsgren på gården, utöka din gårdsbutik med ekologiska ägg, eller bara lära dig mer om hållbar äggproduktion, är denna kurs perfekt för dig!
Under en inspirerande helg kommer vi att gå igenom:
- hönsens beteende och signaler
- hönshållning och anpassning av lokaler
- ekologisk produktion
- lagar och regler
- uppfödning och olika raser
- utfodring
- anatomi och fysiologi
- vanliga sjukdomar
- småskalig äggproduktion
- försäljning av ägg
- avlivning och obduktion
- studiebesök.
Ta chansen att utveckla din verksamhet och bli en del av framtidens hållbara äggproduktion. Anmäl dig idag och låt oss hjälpa dig att nå dina mål!
Målgrupp
Kursen vänder sig till lantbrukare och dig som vill börja med höns och äggproduktion och bor på landsbygden i Gävleborg.
Fredag
- 17.30 - Samling på STF Undersvik.
- 18.00-20.00 - Anatomi och fysiologi. Beteende och signaler.
Lördag
- 09.00-16.00
- hönshållning och anpassning av lokaler
- sjukdomar
- lunch
- obduktion
- kläckmaskiner
- studiebesök.
Söndag
- 09.00-15.00
- uppfödning
- raser
- utfodring
- avlivning
- försäljning av ägg.
Kursledare
Kursen leds av Anna Beck-Friis, legitimerad veterinär och yrkeslärare på Torsta AB där hon undervisar både gymnasieelever och vuxna i djursjukvård och olika djurslagskurser.
Helen Hansen Axelsson, agronomie doktor och utbildningsledare för vuxenutbildningar på Torsta AB.
Anna och Helen har genomfört hönskurser sedan 2015.
Boende och mat
Du har möjlighet att bo på STF Undersvik under kursen, där vi bor tillsammans i Murraygården. På Murraygården finns flera rum och ett kök.
Boende kostar: 1 820 kronor per person om 10 personer, billigare om det blir fler. Frukost, lakan och städning ingår.
Du får mer information efter anmälan.
STF Undersvik Gårdshotell och vandrarhem, Svenska Turistföreningen Länk till annan webbplats.
Köket på Undersviks Matsal följer årstidernas utbud av råvaror och serverar enkel men vällagad mat med rena smaker. Inspirationen hämtas från gamla hantverkstraditioner och ett genuint hållbarhetstänk. Grundfilosofin är att använda lite mindre men lite bättre kött och fisk på tallriken samt mer och bättre odlade grönsaker. Så långt det är möjligt används svenska och ekologiska råvaror. Äkta mat – helt enkelt!
Mat betalas på plats.
- Var:
- Nytorpcentrum, Arbrå
- Kostnad:
- Själva kursen är kostnadsfri.
- Sista anmälningsdag:
- 28 mar 2025
Anmäl dig
Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.
Agenda 2030 i Gävleborgs län
Agenda 2030 ingår i Länsstyrelsen Gävleborgs läns strategiska arbete och verksamhetsplanering.
Vi arbetar för att bidra till att uppfylla målen i den globala agendan, tillsammans med regionala och lokala aktörer.