Skolelevers upplevelser av sexuella trakasserier och olika former av kränkningar och våld

Välkommen till en betydelsefull förmiddag för dig som arbetar med barn och unga! En studie gjord bland niondeklassare avslöjar stora skillnader i välmående mellan tjejer och killar. Killar rapporterar ett högre välmående medan tjejer är betydligt mer utsatta för sexuellt våld och trakasserier, både online och i verkliga livet.
Enkätstudien som är gjord vid Mittuniversitetet visar på att drygt hälften av tjejerna i årskurs nio har under det senaste halvåret blivit utsatta för sexuella trakasserier på nätet. Motsvarande siffra för killar är sex procent. Enkätstudien har besvarats av drygt 1 200 elever i årskurs nio på skolor i Västernorrland.
Psykisk ohälsa bland unga är ett av våra stora folkhälsoproblem och även om vi vet en del om orsakerna saknas fortfarande kunskap om betydelsefulla faktorer. Utsatthet för våld och trakasserier är viktiga orsaker till psykisk ohälsa och otrygghet bland unga. Men statistik och kunskap kring grundskoleelevers utsatthet saknas.
Att känna delaktighet och att ha inflytande är betydelsefullt för hälsa och välbefinnande, men också för att lyckas i skolan. I studien lyfts bland annat frågor om hur eleverna upplever samarbetet, kommunikationen och den demokratiska kompetensen i klassen. Studier visar att de klasser som har en hög grad av delaktighet utifrån dessa tre dimensioner också har bättre betyg och lägre grad av mobbning. Eleverna upplever också en lägre grad av diskriminering på skolan och de rapporterar en lägre förekomst av sexuella trakasserier, både online och i verkligheten.
Under förmiddagen får vi möjlighet att träffa forskarna bakom studien och ta del av deras resultat. Vi kommer även att lyssna till ungdomar som delar sina perspektiv på resultaten samt ger förslag på möjliga åtgärder. Representatner från ungdomsmottagningar och elevhälsan kommer också att delta. Hur ska skolor bemöta problematiken? Vad kan vi vuxna göra och vad kan unga göra själva? Och hur arbetar ungdomsmottagningar och elevhälsan för att möta elevernas behov?
För vem?
Välkommen du som arbetar i skolan, som chef, rektor, elevhälsa och pedagog, student, utvecklings,- och utbildningsansvarig, och strateg inom social hållbarhet. Yrkesverksamma med ansvarsområden inom vålds- & brottsförebyggande arbete, ANDTS. Vi ser gärna att ansvariga beslutsfattare och politiker inom området barn och utbildning deltar.
08.50 - 09.00: Incheckning och information om dagen
09.00 - 09.10: Inledning: Länsstyrelsen samt medverkande rektor
09.10 - 10.00: Presentation av studien: Ungas psykiska hälsa och utsatthet för våld och trakasserier - en enkätstudie till elever i årskurs nio i Västernorrland Katja Gillander Gådin, Albin Dahlström och Heléne Dahlqvist, Mittuniversitetet
10.00 - 10.10: Paus
10.10 - 10.40: De ungas reflektion på studien och dialog med forskarna från Mittuniversitetet
10.40 - 11.00: Ulrika Hafvenström och Carl Lindahl, Ungdomsmottagningarna.
11.00 - 11.10: Paus
11.10 - 11.30: Elevhälsans arbete samt information om SEXIT, Nina Heino, Skolsköterska Sollefteå gymnasium
11.30 - 12.00: Gemensamt avslut - dialog med samtliga medverkande
Arrangör
Webbinariet är ett samarbete mellan flera länsstyrelser inom pedagognätverket.
Frågor?
Har du några frågor kring evenemanget? Kontakta ansvarig vid Länsstyrelsen Västernorrland.
Pedagognätverket
Nationellt erfarenhetsutbyte i frågor som berör barn och unga och vänder sig främst till personer som arbetar inom förskola och skola. Pedagognätverket målsättning är att bidrar till kunskapsutveckling, erfarenhetsutbyte och är en del i arbetet som ramas in av regionala strategier för att uppnå jämställdhet.
Länsstyrelserna i följande län deltar: Kalmar, Jönköping, Värmland, Gävleborg samt Västernorrland.
- Var:
- Webbinariet sänds digitalt
- Kostnad:
- Evenemanget är kostnadsfritt
- Sista anmälningsdag:
- 07 nov 2024
Anmäl dig
Evenemanget går inte längre att anmäla sig till.