Digital kurs: IP Livsmedel
Länsstyrelsen erbjuder kurs i standarden IP Livsmedel för dig som driver, är anställd i eller tänker starta verksamhet inom livsmedelsförädling eller diversifiering av primärproduktion på landsbygden i Dalarna. Deltagare från angränsande län i mån av plats.
Vad är IP Livsmedel?
Kraven ökar på att livsmedelsföretag ska kunna visa efterlevnad av något vedertaget certifieringsprogram, så att konsumenter och kunder ska känna sig trygga i att livsmedlen är säkra och håller vad de lovar. IP Livsmedel är en standard för livsmedelssäkerhet och kvalitet som används i Sverige. En bra tillämpning av och en certifiering mot kraven i IP Livsmedel visar att företaget lever upp till lagkrav och hanterar risker relaterat till livsmedelssäkerhet och kvalitet. Certifieringen kan också vara ett inköpskrav för att sälja produkter till dagligvaruhandeln.
Syftet med kursen är att ge kunskap i IP Livsmedel och hur standarden kan användas i praktiken i ditt företag.
Målgrupp
Verksamheter inom livsmedelsförädling eller diversifiering av primärproduktion på landsbygden i Dalarna (inte Falu och Borlänge tätort).
Program.
Kursen har ett varierat upplägg där föreläsningspass varvas med övningar, diskussioner och reflektioner.
- IP Livsmedel – bakgrund, syfte och centrala begrepp
- IP Livsmedel – omfattning och struktur
- Genomgång av standardens kapitel och krav
- Tolkning och tillämpning av utvalda krav
- Certifieringsprocessen
- Förutsättningar för framgångsrik implementering av IP Livsmedel
- Tips på stödmaterial, vägledningar och branschriktlinjer
Kursledare
Kursledare är Anna Stark från Bergström & Hellqvist AB. Hon är livsmedelsagronom och har erfarenhet av att hålla digitala utbildningar inom IP Livsmedel samt utför konsultuppdrag inom olika standarder, bland annat IP Livsmedel.
- Var:
- Kursen genomförs digitalt via plattformen Zoom. Länk till kursen skickas via e-post efter sista anmälningsdag.
- Kostnad:
- 300 kronor exklusive moms. Anmälan är bindande efter sista anmälningsdag (2 oktober), vilket innebär att avgiften faktureras vid sen avbokning.
- Sista anmälningsdag:
- 10 okt 2024
Kursen ingår i och subventioneras av projektet ”Nya jobb inom livsmedelskedjan – kompetensutveckling”. Projektet samarbetar med Lokal mat och är en del av Landsbygdsprogram för Sverige 2014–2020, som finansieras av EU och Svenska staten