11 sep 2024 klocka 09.00 - 16.30

Valldag med maskinvisning

Välkommen till en intressant dag med fokus på energi och ny teknik i vallproduktion. Under en heldag på Stiernhööksgymnasiet finns möjligheten att lyssna på intressanta föredrag, maskinvisning och uppvisning av skolans demonstrationsodling av ärtor samt rensanläggning. Ingen anmälan krävs.

Målgrupp

Inbjudan riktar sig till dig som är lantbrukare.

Program

9.00-9.30 Start med fika utanför aulan. Masvägen 15, Tunet

I aulan

9.30- 9.45 Per Zetterqvist från Green Deer om hur vallfodret analyseras på sitt näringsinnehåll direkt vid skörd

9.50- 10.05 Anders Johansson och Mikael Fransson från Data Växt och Lantmännen berättar om N-sensor.

10.10-11.10 Christer Johansson, teknik och energirådgivare, medverkar om hur kostnader i vallproduktionen kan sänkas. Att sänka kostnaden för sitt vallfoder är viktigt för att hålla ner den totala kostnaden för sin djurproduktion. Christer pratar om sparsam körning, fasta körspår i vall, användning av loggmaster för att se dieselförbrukning och vikten av rätt ts-halt i vallfodret.

11.15- 11.30 Eva Edin, Hushållningssällskapet, föreläser om hållbar vallodling, sjukdomar i vall samt den nya klöversorten Mattenklee

11.35- 11.50 Frida Petters, projektledare på RISE (Research Institutes of Sweden), om virtuella stängsel för nötkreatur och får. Nuläge, forskning och potential för naturvårdsarbete

11.55- 12.30 Information från Länsstyrelsen. Annika Varghans, informerar om klimatklivet och klimatpremien, som syftar till att ge stöd till investeringar som minskar utsläppen av koldioxid bland annat inom lantbruket. Klimatpremien ges bland annat till eldrivna lastmaskiner. Henrik Hansson och Erik Köpmans, informerar om aktuella investeringsstöd så som stöd till täckdikning, stallar, lagring av skörd, startstöd, stöd till diversifiering och förädling.

Samtliga föreläsare finns med på eftermiddagen ute på fält för vidare information och frågor

Lunch

12.30 -13.30 Lunch finns i skolans matsal. Lunchen består till stor del av råvaror som producerats på skolan. På fält serveras också lokalt producerade hamburgare. Gluten- och laktosfri kost samt vegetariskt alternativ finns i matsalen.

Maskinvisning

13.30 -16.30 Maskinvisning på Lugnet som ligger norr om golfbanan. Skyltning från RV 70 finns.


På eftermiddagen medverkar Green Deer, Anders traktorservice, Lantmännen, Heby maskin, Traktor Nord, Swedish Agro som visar olika typer av rundbalspressar samt vägning av balar, strängare, vändare och eldrivna lastmaskiner. Christer Johansson, maskinkonsult, är med och förevisar de olika maskinerna. Slåtterredskap från AL-KO avsedda för mindre ytor finns också att se.


Skolan kommer att visa sin demonstrationsodling av ärtor samt rensanläggning. Tornum, Dalviks kvarn, Lantmännen, Nordisk råvara medverkar om försäljnings- och affärsmöjligheter med ärtor för humankonsumtion.


Odling av olika vallfröblandningar kommer också att visas.

Lunch och fika

Du som deltagare betalar själv för fika och mat under dagen. Gluten- och laktosfri kost samt vegetariskt alternativ finns i skolans matsal.

Fotografering på plats

Under våra aktiviteter tar vi ibland bilder. För att vi ska kunna använda bilderna och samtidigt följa GDPR behöver vi förvarna dig som deltagare om att det kan komma att fotograferas under mötet. På mötesplatsen ska vi informera om var det finns lämpliga ytor på platsen för dig som inte vill vara med på bild.

Var:
Stiernhööksgymnasiet, Masvägen 15, Rättvik samt fältet Lugnet norr om golfbanan, skyltning finns från RV 70.
Kostnad:
Aktiviteten är kostnadsfri. Du betalar själv för fika och mat.
Sista anmälningsdag:
Ingen anmälan krävs

Ingen anmälan behövs

Det är bara att du dyker upp. Varmt välkommen!

Logotyper: EU (medfinansieras av EU) Greppa näringen, Stiernhööksgymnasiet, LRF Dalarna, Länsstyrelsen Gävleborg. 

Dagen arrangeras av Dalarnas kompetenscenter för livsmedel, Stiernhööksgymnasiet, Länsstyrelsen i Dalarna och Gävleborg samt LRF Dalarna.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss