24- 25 jul 2021 klocka 09.00 - 15.30

Slåtterkurs - Delsbo

Äldre bild från cirka 1956 på män och kvinnor som arbetar med slåtter på åkern

Bilden är tagen under slåttern 1956, Västergötland.

Kom och gå en tvådagarskurskurs i att lära dig slå med lie och hävda våra finaste marker. Under kursdagarna får du lära dig historiken om kulturlandskapets viktigaste redskap, lien och orvet och hur du använder dem.

Under slåtterträningen tar vi paus med jämna mellanrum och tar då upp frågor som restaurering, skötsel, ängens flora, traditioner och ersättningsnivåerna från EU.

Medtag de liar och orv som du har i din ägo. Köp inga nya saker utan prova och gör dig bekant med andra typer och modeller som kursledaren Kjell har med sig. Han har Nordens bästa lieblad till försäljning, likaså orv som du måste prova om du är längre än 175 cm. Kjell importerar dem från Norge och Finland.

Kursen är utomhus så ta med regnkläder och glöm för all del inte matsäck.

Välkommen till sommarens bästa dag då Kjell lovar dig att vända ett nytt blad i livets bok. Har du problem att komma båda dagarna så diskuterar du det med kursledaren vid anmälningstillfället.

Vi går bland annat igenom:

  • rätt orvlängd, anpassad till din kropp
  • jordläggning
  • slipning
  • bryning
  • vispning
  • rätt slåtterteknik, ergonomin
  • slipning med vinkelslip
  • hur gör jag en slipsten rund igen
  • hässjning med lina.

Program

Dag 1: Olika orvtyper, slipning, jordläggning . När alla har det rakbladsvasst och rätt inställning börjar vi träna slåtterteknik. En teknik som gör att du kan slå även om du har problem med smärta och värk i nacke, axlar och knän.

Dag 2: Repetition från gårdagen, eventuellt mera slipning och jordläggning. Därefter praktiska teknikövningar hela dagen. Vi sätter också upp en hässja.

VAR:
Delsbo Hembygdsgård
KOSTNAD:
Kostnadsfri
SISTA ANMÄLNINGSDAG:
23 jul 2021

Anmälan och frågor

Kjell Gustafsson
070-586 11 65
kjell.gustafsson.46@gmail.com

Kursen finansieras av Länsstyrelsen Gävleborg. Vi samarbetar med Delsbo hembygdsförening och Ängagärdets Natur och Kultur.

Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområden

Aktiviteten finansieras av EU genom landsbyggdsprogrammet 2014-2020

Kontakt