19 jul 2021 klocka 10.00 - 15.00

Vandring längs med Svartån

HÄLLARNA.Flera istiders smältvatten har rusat fram genom Svartån och slipat stenhällarna blanka och lena. Just här är de extra sköna att sitta på och titta ut i åns virvlar. Foto Karin Brolin

I samband med Loosveckan bjuder vi på en guidad vandring längs hällar och urbassänger vid Svartån i Hamra nationalpark. Svartåns ådal skapades av istiderna, som fortfarande gör sig påminda i form av tjärnar och släta hällar längs med ån.

Guidningen är gratis och utgår från Svartåentrén. Turen går längs smalare naturstigar där underlaget är ojämnt, stenigt (blockigt) och blött. Guidningarna tar cirka 2 tim, är gratis och äger rum i området kring Svartåentrén. Kläder efter väder. Kängor eller stövlar rekommenderas då det bitvis är blött. I och med de rådande läget kring Covid19 kan vi endast erbjuda ett begränsat antal deltagare.

Välj mellan två olika tider

Följ med på Svartåslingan genom gammal skog och gå på blankslipade hällor utmed en å. Hällorna är som gjorda för matsäckspauser eller för att spana efter utter och strömstare i forsvirvlarna.

kl 10-12 Guidning längs med Svartåslingan
kl 13-15 Guidning längs med Svartåslingan

Håll avstånd

Stanna hemma om du har symptom samt att hålla avstånd till varandra.

Vi har mindre grupper vid våra aktiviteter för att kunna hålla avstånd till varandra. Aktiviteten kan komma att ställas in med kort varsel om restriktionerna ändras.

Anmälan till en guidad tur

Begränsat antal platser, föranmälan senast måndagen 10 juli till farnebofjarden@lansstyrelsen.se eller 010-225 15 16. Meddela vilken tid du följa med på en guidning, kl 10-12 eller 13-15.

Hitta till Svartån

Koordinater (WGS84) Lat: 61. 7410 Lon: 14.9262
Från Rullbo - sväng vänster direkt efter bron in på vägen mot Svartåvallen. Därifrån är det skyltat mot Svartåentrén.

Följ riksväg E45 mellan Orsa och Sveg. Sväng av vid Fågelsjö, enligt skylten mot Hamra nationalpark. Sväng höger mot huvudentrén mot Hamra nationalpark och därifrån är det skyltat mot Svartåentrén.

VAR:
Hamra nationalpark, svartån
KOSTNAD:
Kostnadsfri
SISTA ANMÄLNINGSDAG:
10 jul 2021

Kontakt