05 nov 2020 klocka 10.00 - 14.00

Vi planerar inför Friluftslivets år 2021!

Tack vare allemansrätten kan alla röra sig fritt i den svenska naturen. Men det finns vissa saker du måste tänka på när du är ute och vandrar, campar, klättrar, plockar blommor eller gör något annat i naturen.

På det här mötet lägger vi stort fokus på Friluftslivets år 2021, vad det innebär och vad vi kan göra tillsammans för att lyfta friluftslivet i Gävleborg. Naturen är vår spelplan och där har var och en ett ansvar att värna den allemansrättsliga friheten.

Fritidsbanken möjliggör för fler att utöva friluftsliv och sport och de har en viktig plats i många kommuner. De berättar om verksamheten och det ansvar de har när det kommer till säkerhet. Och får man sova i en hängmatta där det är tältförbud?
Naturvårdsverket och Svenskt friluftsliv har nu kommit en bra bit i planeringen av Friluftslivets år 2021. Länsstyrelsen vill gärna dela informationen vidare till er på kommunerna, företagen, föreningarna och Fritidsbankerna, så att ni vet vad som är på gång. Tankar, frågor och idéer från er, har vi också möjlighet att lyfta under mötet.

Länsstyrelsen vill också informera om LONA (lokala naturvårdsbidrag) där det nu finns en ny form av LONA-bidrag att söka, pollinerings-LONA. Även i år är sista ansökningsdatum 1 december, för båda bidragen.

När: 5 november 2020, kl. 10-14 (med avbrott för lunch kl. 11.30-12.30). För de som vill och om det finns många frågor, finns det utrymme att hänga kvar i mötet till kl. 14.30.
Var: Skype. Länk och program skickas ut innan mötet.
Anmälan: jennie.wahlborg@lansstyrelsen.se

Dela gärna vidare inbjudan och information till era föreningskontakter! (I år utgår ordinarie tankesmedjan för friluftsliv, istället har vi denna träff). Inbjudna är kontaktpersoner för friluftsliv på kommunerna i Gävleborg, föreningar, organisationer och företag inom natur-, kultur- och friluftsliv, kommunpolitiker och Fritidsbankerna/Sportoteken.

Varmt välkomna!

Friluftslivet är en kraft till hälsa, där naturen är vår spelplan och där var och en har ett ansvar att värna den allemansrättsliga friheten.

För dig som vill läsa mer om Friluftslivets år 2021

Friluftslivets år 2021 är ett projekt som leds av Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket och syftar till att få fler människor att prova friluftsliv och långsiktigt fortsätta samt öka medvetenheten om friluftslivets värden.

Fokus kommer att ligga på det enkla, vardagsnära friluftslivet och fokusgrupper är politiker, frilufts-ovana och elever årskurs 4-6. Trots fokus på det enkla så får även spektakulära, avancerade aktiviteter plats och reservatsinvigningar kan med fördel flaggas under friluftslivets år.

Projektet Friluftslivets år, får en egen hemsida. Där kommer man hitta ett brett utbud av aktiviteter och de kampanjer som projektet planerar att genomdriva. ALLA som på olika sätt arrangerar friluftsaktiviteter, får gärna hjälpa till genom att lägga till aktiviteterna i projektets eventkalender. Den är den första av sitt slag som samlar alla friluftsaktiviteter under ett och samma tak.

Planerade månadsaktiviteter 2021:

Jan
Invigning

Feb
Ambassadör

Mars
Friluftskompis

April
Hela Sverige friluftsdag

Maj
Friluftsliv i skyddad natur

Juni
Äta ute

Juli
Sova ute

Aug
Jag har aldrig...

Sept
Gilla friluftslivet

Okt
Lära ute

Nov
Må bra ute

Dec
Dialog friluftsliv

…men man kan göra allt möjligt… och när man vill… Man behöver inte ”Må bra ute” enbart i november och man får göra ett jippo kring att ”Sova ute” i december

Mer information om Friluftslivets år

Ännu mer information om Friluftslivets år, finns att läsa hos Naturvårdsverket och hos Svenskt friluftsliv.

VAR: Via Skype

KOSTNAD: Ingen kostnad

SISTA ANMÄLNINGSDAG:

Kontakt