13 jul 2020 klocka 10.00 - 15.00

Bland hällar och urbassänger i Hamra nationalpark

Hällar och vatten, Svartån

HÄLLARNA.Flera istiders smältvatten har rusat fram genom Svartån och slipat stenhällarna blanka och lena. Just här är de extra sköna att sitta på och titta ut i åns virvlar. Foto Karin Brolin

I samband med Loosveckan bjuder vi på en guidad vandring längs hällar och urbassänger vid Svartån i Hamra nationalpark. Svartåns ådal skapades av istiderna, som fortfarande gör sig påminda i form av tjärnar och släta hällar längs med ån.

Guidningen är gratis och utgår från Svartåentrén. Bitvis är terrängen svår. Vandringen pågår längs smalare naturstigar där underlaget är ojämnt, stenigt (blockigt) och blött. I och med de rådande läget kring Covid19 kan vi endast erbjuda ett begränsat antal deltagare.

Vi erbjuder en guidning, välj mellan två olika tider:
Följ med på Svartåslingan genom gammal skog och gå på blankslipade hällor utmed en å. Hällorna är som gjorda för matsäckspauser eller för att spana efter utter och strömstare i forsvirvlarna.

kl 10-12 Guidning längs med Svartåslingan
kl 13-15 Guidning längs med Svartåslingan

Turerna tar ca 2 tim, är gratis och äger rum i området kring Svartåentrén. Kläder efter väder. Kängor eller stövlar rekommenderas då det bitvis är blött.

Anmälan till en guidad tur
Begränsat antal platser, föranmälan senast torsdagen 9 juli till farnebofjarden@lansstyrelsen.se eller 010-225 15 16. Meddela vilken tid du följa med på en guidning, kl 10-12 eller 13-15. Observera att du alltså inte blir anmäld genom att välja Kommer/Intresserad här på Facebook.

Håll avstånd
Vi ber er följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att stanna hemma om ni har symptom eller tillhör en riskgrupp, samt att hålla avstånd till varandra.

Vi har mindre grupper vid våra aktiviteter för att kunna hålla avstånd till varandra. Aktiviteten kan komma att ställas in med kort varsel om restriktionerna ändras.

Hitta till Svartån
Koordinater (WGS84) Lat: 61. 7410 Lon: 14. 9262
Från Rullbo - sväng vänster direkt efter bron in på vägen mot Svartåvallen. Därifrån är det skyltat mot Svartåentrén.
Följ riksväg E45 mellan Orsa och Sveg. Sväng av vid Fågelsjö, passera infarten skylten mot Hamra nationalparks huvudentré. Sväng höger mot Svartåvallen innan bron i Rullbo. Därifrån är det skyltat mot Svartåentrén.

Varmt välkommen!

VAR: Hamra nationalpark, Svartåentrén

KOSTNAD: Ingen kostnad.

SISTA ANMÄLNINGSDAG:

Kontakt