24 maj 2020 klocka 10.00 - 15.00

Fira nationalparkernas dag i Hamra eller Färnebofjärden

Urskog i Hamra nationalpark. Foto: Tore Hagman

Vi firar att Hamra nationalpark bildades för 111 år sedan och Färnebofjärden nationalpark 22 år. Guidningarna under dagen är gratis och pågår från kl 10-15. Utgår från huvudentrén. Ta med dig matsäck. I och med de rådande läget kan vi endast erbjuda ett begränsat antal deltagare.

Hamra nationalpark
Vi erbjuder två olika guidningar:
1. Urskogslingan, 2 km, vi tar dig rakt in i urskogen, med den spretiga horisonten, de grova gammelträden, de ihåliga silverfurorna och den speciella djur- och växtvärlden. De första 500 metrarna till utsiktsplatsen vid Svansjön är tillgänglighetsanpassad med en bred träspång.

2. Myrslingan, 2,5 km.  Här får du vandra längs en slinga över den öppna myrmarken. Två-plank spång finns där marken är som blötast. Vi besöker också ett skogsområde som brann år 2009, vilket lockade många nya insektsarter.

Turerna tar ca 1 tim, är gratis och äger rum i området kring nationalparkens huvudentré. Söndag 24/5 mellan kl 10-14. Kläder efter väder. Kängor eller stövlar rekommenderas.

kl 10-11 Guidning i urskogen
kl 11-12 Guidning på myren
kl 12-13 Guidning i urskogen
kl 13-14 Guidning på myren

Färnebofjärdens nationalpark
Vi erbjuder två olika guidningar:
1. Följ med en guide ut i Färnebofjärdens nationalpark och upplev och se saker du kanske inte skulle ha upptäckt på egen hand.
Turen passar både dig som vill vandra vidare efteråt och dig som är nöjd att gå/rulla en kortare sträcka.

Turen tar ca en timme, är gratis och äger rum i området kring nationalparkens huvudentré i Sevedskvarnsområdet. Samlingsplats meddelas vid anmälan.

Söndag 24/5
- kl. 11.00-12.00
- kl. 14.00-15.00

2. På den här turen är barn - med en medföljande vuxen per familj -välkomna! Varför fäller bävrarna träd? Hur gammal kan en ek bli? Vi tittar tillsammans på vad Färnebofjärdens nationalpark har att visa upp just idag.

Turen tar ca 20 min, är gratis och äger rum i området kring nationalparkens huvudentré i Sevedskvarnsområdet. Samlingsplats meddelas vid anmälan.

Söndag 24/5 kl. 13.00-ca 13.30

Anmälan till en guidad tur

Begränsat antal platser, föranmälan senast torsdag 21/5 till farnebofjarden@lansstyrelsen.se eller 010-225 15 16. Ange vilken tid och nationalpark som du vill besöka. Observera att du alltså inte blir anmäld genom att välja Kommer/Intresserad här på Facebook.

Håll avstånd

Vi ber er följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att stanna hemma om ni har symptom eller tillhör en riskgrupp, samt att hålla avstånd till varandra.

Vi har nu mindre grupper vid våra aktiviteter för att kunna hålla avstånd till varandra. Aktiviteten kan komma att ställas in med kort varsel om restriktionerna ändras.

Varmt välkommen!

VAR: Hamra nationalperk, samling huvudentrén eller Färnebofjärdens nationalpark, samling huvudentrén.

KOSTNAD: Ingen kostnad.

SISTA ANMÄLNINGSDAG:

Kontakt