Aktuella vädervarningar i Gävleborgs länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Upplev naturen året runt

I länet finns många naturreservat, vandringsleder och andra natursköna eller unika miljöer som kan ge starka naturupplevelser. Ut och njut av naturen när som helst på året.

KALENDER

 • 15 16 feb 2024 maj 2024 Klocka som ikon För tider, se program
  Brett och djupt om svenskt vattenbruk Fördjupa dig i vattenbruk och delta i fem lunchsamtal med experter inom området. Inför samtalen kan du ta del av filmer i ämnet och vår moderator guidar samtalet utifrån dina frågor.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 15 apr 2024 Klocka som ikon 18.30 - 20.30
  Kunskapsträff om vildsvinsförvaltning Vildsvin är ett vilt som ökar i antal i Gästrikland. Runt om i Sverige har de skapat stora problem när de bökar i åker och mark. Genom att jobba med förebyggande åtgärder kan stammen hållas på en riml...

  Anmälningsdatum är passerat

 • 16 17 apr 2024 Klocka som ikon För tider, se program
  Kvinnor i lantbruket Är du kvinna och jobbar med kor som anställd eller i ditt företag är det här träffpunkten för dig.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 17 apr 2024 Klocka som ikon 12.00 - 13.00
  Strategisk planering för ägarskifte Går du i tankar på ägarskifte i ditt företag? Med denna föreläsning får du tips och råd om hur du går till väga när du köper eller säljer ett företag. Verkliga exempel från livsmedels- och besöksnärin...

  Anmäl dig här – senast 15 april

Miljö och vatten

Klimatklivet - stöd för idéer som gynnar klimatet

Klimatklivet är ett investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet.

Vindskjul och en grillplats vid en tjärn i Hamra nationalpark. Foto Jonas Lundin

Besöksmål

Besöksmål

Vi har cirka 200 naturreservat i länet, många välbesökta. I flera av reservaten är stigar, parkeringar och rastplatser tillgängliga. Besök och upptäck några av våra skyddsvärda områden.

Djur

Jakt och vilt

Vilka vilda djur du får jaga står i jaktförordningen. Länsstyrelsen ansvarar för viltförvaltningen med hjälp av länets viltförvaltningsdelegation.

Samhälle

ANDTS - förebyggande arbete

Länsstyrelsen har ett särskilt ansvar för att samordna och utveckla det förebyggande arbetet mot alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel (ANDTS) i länet.

Samhälle

Motortrafik i naturen

Det är förbjudet att köra ett motordrivet fordon på barmark i terräng, även om det är din egen mark. Det finns vissa generella undantag från förbudet och det är även möjligt att söka dispens.

Ensilagebalar på åker

Natur och landsbygd

Stöd till jordbruk och landsbygd

Du som är jordbruksföretagare kan få stöd för att utveckla eller investera i ditt företag. Stöden ska bland annat öka konkurrenskraften och hållbarheten i svenskt jordbruk.

NYHETER

 • 2024-04-02

  Långsiktighet är nyckeln för att minoritetspolitiken ska få genomslag

  Utvecklingen av den nationella minoritetspolitiken går i positiv riktning – men fortsatt alldeles för långsamt. Det är där...
 • 2024-03-27

  Upptäck Gävleborgs natur i påsk

  Det är snart påsk och vårsolen skiner. Så vill vi passa på att påminna om att länets skyddade natur, kan vara en plats för...
 • 2024-03-25

  Förändrad service i naturreservat och nationalparker

  Våren är snart här och då är det populärt att besöka länets nationalparker och naturreservat. Under året kommer underhåll ...

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss