Aktuella vädervarningar i Dalarnas länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Sjötrafik

Tycker du att en bestämmelse i sjötrafiken bör ändras? Du kan skicka in förslag till Länsstyrelsen om att till exempel sänka farten.

Länsstyrelsen tar emot förslag om ändringar för sjötrafiken i vattenområden inom länet.

Vad kan jag lämna förslag på?

  • Fartbegränsningar.
  • Förbud mot att lägga ankar.
  • Begränsning i att använda vattenområde för båttävling, vattenskidåkning, dykning eller liknande sporter.
  • Begränsningar som behövs ur miljösynpunkt, av säkerhetsskäl eller liknande.

Vad bör ett förslag innehålla?

  • Eventuellt namn på vattendraget som det gäller.
  • Karta där du markerat aktuell sträcka eller område. Ange gärna koordinater i något av systemen SWEREF99 eller WGS84.
  • En motivering till varför du anser att en förändring bör göras.
  • Namn, adress och telefonnummer till dig som skickar in förslaget.

Körning med vattenskoter orsakar bland annat höga och oregelbundna ljudnivåer i en fritidsmiljö där tystnad blir allt mer sällsynt. Det kan också störa växt- och djurliv. Därför är det enbart tillåtet att köra vattenskotrar i allmänna farleder och i de områden som länsstyrelsen beslutar om.

Allmänna farleder i Dalarna

I Dalarnas län är Strömsholms kanal en allmän farled. Det finns inte någon klar avgränsning av vad som utgör en allmän farled. Länsstyrelsen har därför tagit beslut om att avgränsa ett tillåtet område för vattenskoterkörning i Strömsholms kanal.

Här hittar du Länsstyrelsens beslut Pdf, 150.3 kB, öppnas i nytt fönster.

Här hittar du kartor:
Karta 1 över tillåtet område för vattenskoterkörning i Strömsholms kanal
Pdf, 509.3 kB, öppnas i nytt fönster.
Karta 2 över tillåtet område för vattenskoterkörning i Strömsholms kanal
Pdf, 535.9 kB, öppnas i nytt fönster.
Karta 3 över tillåtet område för vattenskoterkörning i Strömsholms kanal Pdf, 535.5 kB, öppnas i nytt fönster.

Områden utpekade av Länsstyrelsen

Länsstyrelsen har valt att inte utse några fler vattenskoterområden.

Innan Länsstyrelsen inrättar ett vattenskoterområde sker samråd med berörd kommun och sakägare. Samråd krävs även med Sjöfartsverket och Kustbevakningen, enligt vattenskoterförordningen. Dessutom krävs en miljömässig bedömning av Länsstyrelsen om området är lämpligt ur naturvårds- och miljösynpunkt.

Rättsläget enligt Naturvårdsverket Pdf, 196.8 kB, öppnas i nytt fönster.

Tillfälligt tillstånd

Länsstyrelsen kan, efter samråd med kommunen och polisen, ge tillstånd till tillfällig användning av vattenskoter för tävling eller uppvisning.

Vad är en vattenskoter?

En vattenskoter kan definieras som en farkost med en längd under fyra meter och som har en förbränningsmotor med ett vattenjetaggregat som främsta drivkälla samt har utformats för att framföras av en eller flera personer som sitter, står eller står på knä på farkosten snarare än befinner sig i den.

Ansvar

Den som kör vattenskoter betraktas som "befälhavare" i lagens mening och har samma ansvar som alla andra som framför farkoster på sjön. Det innebär bl.a. att man måste respektera Sjötrafikförordningens allmänna hänsynsregler. Den som framför en vattenskoter ska även anpassa färdväg, hastighet och färdsätt så att människor och djur inte störs i onödan.

Den som bryter mot vattenskoterförordningens bestämmelser kan dömas till penningböter. Polisen är tillsynsmyndighet då det gäller framförandet av vattenskoter.

Sjötrafikanter ska anpassa sin fart och visa hänsyn

Trafikanter på sjön ska visa gott sjömanskap, det innebär att visa omsorg och varsamhet för att undvika olyckor. Sjötrafikanter får inte köra fortare än vad omständigheterna tillåter, det gäller oavsett om det finns en fartbegränsning eller inte.

Länsstyrelsen får in många förslag från privatpersoner och föreningar om önskade fartbegränsningar på sjön. Förslagen motiveras ofta med att båtar och vattenskotrar kör för fort där det finns andra sjötrafikanter eller där båtar ligger förtöjda.

De flesta förslag leder inte till att Länsstyrelsen meddelar sjötrafikföreskrifter. En av anledningarna till detta är att det är en fråga för Polisen och Kustbevakningen att övervaka farten på vattenområden. Länsstyrelsen kan inte reglera bort att sjötrafikanter inte visar gott sjömanskap eller följer gällande fartbegränsningar.

Tillstånd för evenemang på vatten

Du söker tillstånd för uppvisningar eller tävlingar på vatten hos Polismyndigheten. Ibland kan dock du eller Polisen anse att det av sjösäkerhetsskäl är aktuellt att Länsstyrelsen meddelar sjötrafikföreskrifter för att stänga av ett visst område i samband med uppvisningen eller tävlingen.

För att vi ska hinna fatta beslut vill vi ha ditt förslag minst tre månader före första dagen för evenemanget.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Helena Höij

Besöksadress

Åsgatan 38

Postadress

791 84 Falun

Organisationsnummer

202100-2429

Följ oss