Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Älgjakten i södra Dalarna börjar fredag 8 oktober

Kvinna som sitter framför en laptop vid ett bord

I södra Dalarna startar älgjakten den 8 oktober och avslutas den 31 januari 2022. Under årets älgjakt är planen att fälla totalt 6 956 älgar, varav 45 procent kalvar. Förra året fälldes 98 procent av de tilldelade älgarna.

Det övergripande syftet med älgjakten är att balansera älgstammen så att inte betesskadorna på växande skog blir för stora, men jakten innebär förstås även att stora mängder klimatsmart mat hämtas ur skogen.

När jaktsäsongen är igång är det viktigt för allmänheten att ta reda på vilka jakttider som gäller och att tänka på att man ska synas bra i naturen. Man ska också komma ihåg att man inte medvetet får störa pågående jakt.

– Vi rekommenderar alla som ska ut och kanske plocka svamp eller bara vara i naturen att klä sig färgglatt och att koppla sin hund om man har någon. Det kan vara olämpligt att starta sin skogstur från en vändplan där många bilar redan parkerat, vilket kan betyda att jakt pågår där. Man bör också vara uppmärksam längs vägarna och ta det lugnt när man kör bil så man inte råkar köra på en älg eller en älghund, säger Jonas Nordström på Länsstyrelsens viltenhet.

Årets jakttider, fällavgifter och hur du slutrapporterar älgjakten

Kontakt