Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Till dig som besökare eller boende i Dalarna - res bara om det kan ske under säkra former

Bild på skog med snö och skidspår

Foto: Destination Sälenfjällen

Det svenska sportlovet är i full gång i stora delar av landet. Många har redan valt att fira sin semester i Dalarna. Nästa vecka är det också sportlov i vårat eget län. Samtidigt ser vi att smittspridningen åter tar fart i många delar av landet och flera virusmutationer spridits nu i Dalarna. Därför vill Länsstyrelsen uppmana både boende och tilltänkta besökare – res bara om det kan ske under säkra former.

Risken för trängsel är ofta större på många turistorter, där många människor samlas på mindre ytor, vilket kan göra det svårare att hålla avstånd. Det gäller exempelvis på många fjällorter och på butiker, mackar och restauranger utmed tillfartsvägarna till dessa områden.

Den information som Länsstyrelsen har fått in under vår tillsyn av pandemilagen är att trots verksamhetsutövarnas åtgärder så är det fortfarande allt för många besökare som inte följer instruktionerna.

Därför är vår uppmaning till dig som sportlovsfirare:

  • Res bara om det kan ske under säkra former.
  • Förbered allt du kan med matinköp, utrustning, resväg, restider, vägval, tider för paus, matsäck till bilen, med mera. Gör det du kan för att minimera antalet möten under resan och när du väl är på plats.
  • Umgås enbart med ditt resesällskap och avstå från nya kontakter.
  • Testa dig, även vid lindriga symtom. Tänk på att om någon i det sällskap som du bor med uppvisar minsta symtom så ska alla i hushållet stanna hemma och isolera sig i väntan på provsvar.

 

Mer information om vad du ska göra vid lindriga, allvarliga eller akuta symtom finns på 1177.se/dalarna.

Kontakt

Länsstyrelsens stab för coronahantering nås vardagar kl 08-17 på mail stab.dalarna@lansstyrelsen.se eller telefon 076-146 30 52.

Under kvällar och helger nås staben via Tjänsteperson i Beredskap (TiB) via SOS Alarm.

Kontakt