Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Sverigefinnarnas dag!

Livboj vid ett vattenbryn på vintern

Grattis alla sverigefinnar i Dalarna på Sverigefinnarnas dag, 24 februari! Det är en dag att fira men också att synliggöra den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur som en del av det svenska kulturarvet. Så välkommen att nyttja dagen till att lära dig lite mer!

I Sverige bor det, enligt siffror från 2017, drygt 700 000 personer med finsk bakgrund. Det utgör 7,2 procent av Sveriges befolkning och gör sverigefinnarna till den största minoritetsgruppen i Sverige. Majoriteten av de finsktalande i Sverige är inte födda i Finland – utan är just sverigefinnar.

I Dalarna är Smedjebacken, Ludvika och Borlänge förvaltningskommuner för finska, vilket innebär ett förstärkt skydd för det finska språket och den finska kulturen i dessa kommuner. Det gör till exempel att det finns ett utökat ansvar att erbjuda service inom till exempel äldreomsorg, barnomsorg, kultur, samråd och information på finska i kommunerna. Det är viktigt bland annat eftersom det bor fler sverigefinnar i dessa kommuner. I Smedjebacken räknade de med att ca 15 procent av kommunens totala invånarantal hade finsk bakgrund 2015 när förvaltningsområdet trädde i kraft.

Nationella minoriteter och minoritetsspråk på Länsstyrelsen.se Länk till annan webbplats.

Lång historia i Sverige

Finländarnas historia i Sverige spänner över nästan tusen år. Det som idag är Finland har under fler hundra år varit del av svenska riket. Många flyttade då hit för att arbeta, inte minst inom gruvnäringen och skogsindustrin i Bergslagen.

Även 1900-talet har inneburit en omfattande migration mellan länderna. Över 80 000 krigsbarn skickades till tryggheten i Sverige från Finland och runt 7000 av dem blev sedan kvar i Sverige.

Under 1950-, 1960- och 1970-talen migrerade hundratusentals finländare till Sverige för att arbeta i den växande industrin. Just industrin och arbetskraftsinvandring under 60- och 70-talen är en stor anledning till att många sverigefinnar idag bor i Smedjebacken, Ludvika och Borlänge, som är Dalarnas förvaltningskommuner för finska.

Sverigefinnarnas dag

På sverigefinskt initiativ har den 24 februari angetts som Sverigefinnarnas dag i Svenska Akademiens almanacka, från och med 2013. Det är den dag då den finländske folklivsforskaren Carl Axel Gottlund föddes, 1796. Han blev en viktig förespråkare för skogsfinnarna som levde i finnskogarna i Sverige. Han hade ett stort intresse för finska språket och kulturen och han grundade den första sverigefinska föreningen i Stockholm 1830.

Mer om Carl Axel Gottlund på Sverigefinländarnas arkiv Länk till annan webbplats.

Så firas dagen i Dalarna

I och med den pågående pandemin är det svårt att genomföra några större aktiviteter för att fira dagen. Men den svenskfinska flaggan kommer att hissas på flera ställen i länet. I Ludvika kommer de bjuda på finsk mat på äldreboendena och i Smedjebacken kommer de att bjuda på tårta med den svensk-finska flaggan.

Vill du själv fira dagen så är ett förslag att baka den sverigefinska bakelsen blåbärsdröm som blivit utsedd till den officiella sverigefinska bakelsen av Sverigefinska centralförbundet:

Recept från Sveriges radio: så här gör du den sverigefinska bakelsen Blåbärsdröm Länk till annan webbplats.

Bra länkar för fördjupning

Passa på att fira sverigefinnarnas dag med att lära dig mer. Här samlar vi också lite länkar till sidor som kan vara av nytta om du själv är sverigefinne.

Hemsidor med fördjupning och nyheter

Sverigefinnar på Minoritet.se Länk till annan webbplats.

Sverigefinländarnas arkiv Länk till annan webbplats.

Uutiset – Nyheter från SVT på svenska Länk till annan webbplats.

Uutiset Nyheter från SVT på finska Länk till annan webbplats.

Kortfilmer på de nationella minioritetsspårken:

GLÖD är en satsning på nyproduktion av kortfilmer på de nationella minoritetsspråken i samarbete med Svenska Filminstitutet och UR. Här finns film med sverigefinskt tema.

Glöd – kortfilmer på de nationella minioritetsspråken Länk till annan webbplats.

Sverigefinska telefonjouren

Om du behöver samtala om din livssituation på finska erbjuder Svenska kyrkan dig finskspråkig själavård via Sverigefinska telefonjouren.

Sverigefinska telefonjouren på svenska kyrkans webbplats Länk till annan webbplats.

Mer information från förvaltningskommunerna:

Borlänge kommuns information om Finskt förvaltningsområde Länk till annan webbplats.

Smedjebackens kommuns information om Finskt förvaltningsområde Länk till annan webbplats.

Ludvika kommuns information om Finskt förvaltningsområde Länk till annan webbplats.

Kontakt