Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelsens varning: stora delar av Dalarna har för lite snö för skoteråkning

En skylt på en skoter överkryssad med ett rött sträck, hänger på en björk i skogen.

Det varma vädret har gjort att det är för lite snö för att köra snöskoter i större delen av Dalarna. Det konstaterar Länsstyrelsen i Dalarnas län, som redan nåtts av rapporter om snöskoteråkare som bryter mot terrängkörningslagen. Nu vädjar myndigheten till allmänheten att tänka sig noga för innan de ger sig ut på skotern och hjälpas åt att skydda naturen genom att påminna varandra om vad som gäller.

När jul- och nyårshelgerna drar igång är det många som drar till fjälls. Men bara för att det finns en del snö ska man inte luras att tro att man självklart kan köra snöskoter på den. När det är för lite snö skadas terräng och vegetation av snöskotern.

- Snöläget varierar naturligtvis dag för dag och på varje enskild plats, så var och en måste göra en egen bedömning där den befinner sig om marken man tänkt köra på är att betrakta som väl snötäckt mark och om det finns risk att marken eller växtligheten skadas, säger Örjan Stefansson, enhetschef på fjällförvaltningen på Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Han befarar att många skoteråkare som åker till fjällen är så inställda på att de ska åka skoter, att de inte tänker till om det verkligen är tillåtet.

- Blidvädret har förvärrat läget. I större delen av dalafjällen är det just nu direkt olämpligt att köra skoter. Då gäller det att alla känner till det egna ansvaret i terrängkörningslagen, vilket tyvärr inte alla gör, förklarar Örjan.

Skoterlederna avstängda

SOND – Snöskoterområde Norra Dalarnalänk till annan webbplats, som ideellt driver 180 mil skoterleder i Norra dalarna, gick under söndagen ut och tydliggjorde att de inte har öppnat sina skoterleder för åkning med snöskoter ännu. Orsaken är dels att det är för dåligt med snö, och dels för att myrar och vattendrag inte frusit. Tyvärr har de trots detta fått in rapporter om snöskoteråkning på flera håll, bland annat i Drevfjällsområdet som är naturreservat, där skyddad natur alltså riskerar att skadas. Efter att Länsstyrelsen ringt runt för att kontrollera snöläget konstateras att även Sälenfjället och Grövelsjön har för dålig snö för skoteråkning.

- Det finns ingen botten som bär upp skotern, förklarar Örjan.

Den som väntar på nåt gott…

SOND kommer att rapportera på sin facebooksida när deras skoterleder öppnar och Örjan Stefansson tror att den som har tålamod kanske ändå kan få ge sig ut på skotern efter julhelgen – i alla fall om man befinner sig i fjällmiljön där det ska snöa.

- Långtidsprognosen visar att det kommer börja snöa i mellandagarna, så det kan absolut bli möjligt att köra skoter framåt nyår. Men det är jätteviktigt att inte förhasta sig bara för att det kommer lite snö, utan hela tiden göra en väl övervägd bedömning, säger Örjan Stefansson.

Länsstyrelsens råd till allmänheten:
Det här kan du göra!

  1. Åk endast skoter om du kan säkerställa att mark och växtlighet inte skadas. Läs på om när och hur du får köra skoter på länsstyrelsens hemsida.
    Motortrafik i naturenlänk till annan webbplats
  2. Om du ser någon bryta mot gällande regler – prata med den och berätta om vad som gäller. Ofta handlar det om okunskap.

  3. Om det inte hjälper att prata med personen kan du tipsa eller anmäla till polisen som har tillsynen över terrängkörning.

Kontakt