Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

#Tillsammans mot våld

Kampanbild med texten: Våga berätta. Det finns hjälp att få! Kontakta socialtjänsten i din kommun, eller ring Kvinnofridslinjen 020-50 50 50. Du kan vara ananym. Jämställdhetsmyndigheten och länsstyrelserna - Tillsammans mot våld.

Bild: Gullers Grupp

Coronapandemin har fört med sig en ökad risk för våld i hemmet, främst mot kvinnor och barn. Här nedan hittar du vägar vidare om du behöver stöd och hjälp.

För att stärka arbetet mot våld i nära relationer och nå ut till våldsutsatta arbetar länsstyrelserna och Jämställdhetsmyndigheten tillsammans med kampanjen Tillsammans mot våld. Kampanjen riktar sig såväl till dig som är våldsutsatt, den som är orolig för en anhörig och de som riskerar att utöva våld på någon de älskar.

Du kommer kunna se kampanjens budskap på reklamskärmar i ICA- och Willysbutiker framöver, såväl som på sociala medier. Vill du själv sprida kampanjen finns kampanjmaterialet att ladda ner på jämställdhetsmyndighetens hemsida, länk längst ner på sidan.

Det är viktigt att du vet vart du kan vända dig om du behöver hjälp, därför har vi skapat denna sida med samlad information och kontaktuppgifter till aktörer i Sverige och Dalarna.

Stöd till dig som är våldsutsatt, är orolig för en anhörig eller för dig som riskerar att utöva våld på någon du älskar

På jämställdhetsmyndighetens hemsida finns information om hur du kan agera och få stöd oavsett vem du är som vill förhindra våld.

Stöd till dig som är våldsutsatt, anhörig eller våldsutövare, på jämställdhetsmyndighetens webbplatslänk till annan webbplats

Kvinnojourer

Många kvinnojourer har höjt sin beredskap och har generösare öppettider. Länsföreningen Kvinno- och tjejjourer i Dalarna har samlat länets alla jourer för kvinnor och tjejer.

Länsföreningen Kvinno- och tjejjourer i Dalarnas webbplatslänk till annan webbplats

Kvinnojouren Kullan i Falun (ingår inte i länsföreningen)

Telefon: 023-12515 måndag-torsdag 8.00-16.00, fredag 8.00-12.00.

E-post: info@kullanskj.se

Chat finns på www.kvinnojourenkullan.selänk till annan webbplats under vanliga öppettider samt extra öppet onsdagar 18.00-20.00.

Brottsofferjouren

Brottsofferjouren är en ideell organisation som arbetar för alla brottsoffers rättighet att få det stöd som behövs för att få kraften tillbaka. Brottsofferjouren består av lokala jourer runt om i landet.

Brottsofferjourer i Dalarnas webbplatslänk till annan webbplats

Stöd till barn

Det finns flera organisationer som du kan vända dig till om du behöver hjälp eller bara vill prata med någon.

Barnahus Dalarna

Barnahus Dalarna har som mål att att erbjuda barn, som varit utsatta för våldsbrott i nära relationer och sexualbrott oavsett relation, ett omhändertagande som är anpassat utifrån barnets behov.

Barnahus Dalarnas webbplatslänk till annan webbplats

Rädda Barnen

Rädda Barnen är en global barnrättsorganisation som kämpar för barns rätt att överleva, utvecklas och växa upp i trygghet.

Rädda barnens webbplatslänk till annan webbplats

Barnafrid

Nationellt kompenscentrum mot våld mot barn.

Barnafrids webbplatslänk till annan webbplats
Affischen "Värt att veta" som listar svenska stödlinjer dit unga kan vända dig.länk till annan webbplats 

Bris - Barns rätt i samhället

Bris är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn.

Bris webbplatslänk till annan webbplats

Stöd till den som riskerar att utöva våld

Det finns hjälp att för för den som är våldsutövare och vill sluta. Här hittar du kontaktuppgifter till olika stödlinjer.

Riksorganisationen MÄNs samtalsmottagning 

Mottagningen tar emot nya klienter via videosamtal, vilket innebär att de kan ha samtal oberoende av bostadsort. Riktar sig till personer som definierar sig som killar, är mellan 15-25 år (utökat till 30 år under coronapandemin) och har utsatt andra för kontroll, hot och psykisk terror, sparkar, slag eller annan form av fysisk misshandel, tjatsex, spridning av sexuellt material mot någons vilja, överkonsumtion av porr, sexuella övergrepp och upprepade våldtäkter.

Mottagningens webbplatslänk till annan webbplats

Välj att sluta

Den som vill förändra ett våldsamt och kontrollerande beteende kan ringa till Välj att sluta. Personer kan även ställa frågor om våldsutsatthet, aggressioner och kontroll.

Stödlinjen drivs av Länsstyrelsen Stockholm i samarbete med Länsstyrelsen Skåne och Manscentrum Stockholm Telefon: 020-555 666. Du kan även mejla info@valjattsluta.se.

Välj att slutas webbplatslänk till annan webbplats

Nationella Mansjouren

På Mansjouren finns möjlighet att ha samtal om exempelvis våld, både som utsatt och som utövare. Telefon: 08-30 30 20

Nationella Mansjourens webbplatslänk till annan webbplats

Kontakt