Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
#Tillsammans mot våld

Bild: Gullers Grupp
Coronapandemin har fört med sig en ökad risk för våld i hemmet, främst mot kvinnor och barn. Här nedan hittar du vägar vidare om du behöver stöd och hjälp.
För att stärka arbetet mot våld i nära relationer och nå ut till våldsutsatta arbetar länsstyrelserna och Jämställdhetsmyndigheten tillsammans med kampanjen Tillsammans mot våld. Kampanjen riktar sig såväl till dig som är våldsutsatt, den som är orolig för en anhörig och de som riskerar att utöva våld på någon de älskar.
Du kommer kunna se kampanjens budskap på reklamskärmar i ICA- och Willysbutiker framöver, såväl som på sociala medier. Vill du själv sprida kampanjen finns kampanjmaterialet att ladda ner på jämställdhetsmyndighetens hemsida, länk längst ner på sidan.
Det är viktigt att du vet vart du kan vända dig om du behöver hjälp, därför har vi skapat denna sida med samlad information och kontaktuppgifter till aktörer i Sverige och Dalarna.
Stöd till dig som är våldsutsatt, är orolig för en anhörig eller för dig som riskerar att utöva våld på någon du älskar
På jämställdhetsmyndighetens hemsida finns information om hur du kan agera och få stöd oavsett vem du är som vill förhindra våld.
Stöd till dig som är våldsutsatt, anhörig eller våldsutövare, på jämställdhetsmyndighetens webbplats
Kvinnojourer
Många kvinnojourer har höjt sin beredskap och har generösare öppettider. Länsföreningen Kvinno- och tjejjourer i Dalarna har samlat länets alla jourer för kvinnor och tjejer.
Länsföreningen Kvinno- och tjejjourer i Dalarnas webbplats
Kvinnojouren Kullan i Falun (ingår inte i länsföreningen)
Telefon: 023-12515 måndag-torsdag 8.00-16.00, fredag 8.00-12.00.
E-post: info@kullanskj.se
Chat finns på www.kvinnojourenkullan.se under vanliga öppettider samt extra öppet onsdagar 18.00-20.00.
Brottsofferjouren
Brottsofferjouren är en ideell organisation som arbetar för alla brottsoffers rättighet att få det stöd som behövs för att få kraften tillbaka. Brottsofferjouren består av lokala jourer runt om i landet.
Brottsofferjourer i Dalarnas webbplats
Stöd till barn
Det finns flera organisationer som du kan vända dig till om du behöver hjälp eller bara vill prata med någon.
Barnahus Dalarna
Barnahus Dalarna har som mål att att erbjuda barn, som varit utsatta för våldsbrott i nära relationer och sexualbrott oavsett relation, ett omhändertagande som är anpassat utifrån barnets behov.
Rädda Barnen
Rädda Barnen är en global barnrättsorganisation som kämpar för barns rätt att överleva, utvecklas och växa upp i trygghet.
Barnafrid
Nationellt kompenscentrum mot våld mot barn.
Barnafrids webbplats
Affischen "Värt att veta" som listar svenska stödlinjer dit unga kan vända dig.
Bris - Barns rätt i samhället
Bris är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn.
Stöd till den som riskerar att utöva våld
Det finns hjälp att för för den som är våldsutövare och vill sluta. Här hittar du kontaktuppgifter till olika stödlinjer.
Riksorganisationen MÄNs samtalsmottagning
Mottagningen tar emot nya klienter via videosamtal, vilket innebär att de kan ha samtal oberoende av bostadsort. Riktar sig till personer som definierar sig som killar, är mellan 15-25 år (utökat till 30 år under coronapandemin) och har utsatt andra för kontroll, hot och psykisk terror, sparkar, slag eller annan form av fysisk misshandel, tjatsex, spridning av sexuellt material mot någons vilja, överkonsumtion av porr, sexuella övergrepp och upprepade våldtäkter.
Välj att sluta
Den som vill förändra ett våldsamt och kontrollerande beteende kan ringa till Välj att sluta. Personer kan även ställa frågor om våldsutsatthet, aggressioner och kontroll.
Stödlinjen drivs av Länsstyrelsen Stockholm i samarbete med Länsstyrelsen Skåne och Manscentrum Stockholm Telefon: 020-555 666. Du kan även mejla info@valjattsluta.se.
Nationella Mansjouren
På Mansjouren finns möjlighet att ha samtal om exempelvis våld, både som utsatt och som utövare. Telefon: 08-30 30 20
Kontakt
-
Rusmira Perez Dervisic
Mäns våld mot kvinnor
E-post till Rusmira Perez Dervisic
Telefon 010-2250430