Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Seniora testpiloter provade delad kontroll

 En hand håller i en mobiltelefon med Freja eID på skärmen.

En e-legitimation som har delad kontroll kan vara en väg in i det digitala samhället. Foto: Freja eID

Genom att dela kontrollen över en e-legitimation kan man öppna dörren till det digitala samhället för en stor grupp människor, som annars skulle hamna i digitalt utanförskap. I måndags fick fyra seniorer prova på just detta – med lyckat resultat.

Måndagens övningar gjordes inom ramen för projektet digitalt utanförskap med fokus på grundläggande betaltjänster. Allt skedde via nätet, på distans.

– Det digitala utanförskapet är en verklighet för många, främst äldre och personer med funktionsnedsättning. I projektet Digitalt utanförskap har vi bland annat anordnat utbildningar och tagit fram informationsmaterial för att försöka stötta den som behöver hjälp med exempelvis digitala betaltjänster, berättar Valentina Söderberg som är projektledare på Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Testpiloternas viktiga roll

E-legitimationen Freja eID – ett alternativ till mobilt bankID – håller på att ta fram möjligheten att dela kontrollen över en e-legitimation. Utvecklingen av funktionen bedrivs med innovationsbidrag från PTS inom ramen för innovationstävlingen ”Från utanför till internet”. Användartester är en viktig del av utvecklingen. Därför hade Länsstyrelsen under måndagen bjudit in fyra testpiloter till hjälp, för att testa delad kontroll i Freja eID, som ett sätt att förebygga och stoppa bedrägeriförsök.

Det fungerar så att man delar kontrollen med exempelvis en närstående eller en god man och låter den personen ansvara för delar av processen kring e-legitimering som man själv inte kan eller bör ansvara för. Om ett ovanligt stort belopp är på väg att dras från ett konto till exempel, så varnas den man delar kontrollen med och kan sätta stopp för bedrägeriförsöket.

Lyckat resultat på distans

– Vi är mycket nöjda med testningen. Vi samarbetar med Studieförbundet Vuxenskolan inom projekt Digital utanförskap, och via gemensamma utbildningar fick vi tag på fyra seniorer som hjälpte oss att testa. Vi gjorde allt digitalt och det fungerade jättebra, och det var verkligen roligt att se och höra hur bra det gick, säger Valentina Söderberg.

Kontakt