Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelsen beslutar om skyddsjakt på varg i Borlänge

Dalarnas landskapsvapen och svart text med LÄNSSTYRELSEN DALARNAS LÄN

Länsstyrelsen i Dalarnas län har idag fattat beslut om skyddsjakt på en varg som uppehållit sig i tätbebyggt område utanför Borlänge.

Vargen har under en längre tid uppehållit sig i området runt Skräddarbacken, sydväst om Borlänge. Vargen har observerats vid flera tillfällen i och runt byarna i detta område och en ansökan om skyddsjakt efter en varg i Borlänge kommun inkom till Länsstyrelsen den 5 november 2020.

Vargen har visat ett oskyggt beteende i närheten av människor och bebyggelse. Länsstyrelsen beslutar att den på grund av detta nu får skyddsjagas.

– Det rör sig om en individ som har ett oönskat beteende och som har befunnit sig i närheten av människor. Vargen har inte uppvisat ett aggressivt beteende och viker undan när den ser människor. Vi agerar nu för att det finns en risk att den kan ändra sitt beteende eftersom den vid flera tillfällen varit nära människor, säger Caroline Dickson, enhetschef för enheten för vilt på Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Beslutet om skyddsjakt gäller från den 13 och den 29 november i ett begränsat område runt Skräddarbacken. Fälls vargen tidigare så upphör skyddsjakten. Länsstyrelsen kommer att utse jaktledare och myndigheten kan avbryta jakten om det behövs.

– Beslutet är fattat för att den här vargens beteende inte ska leda till någon incident. För mer information om vargar som rör sig nära bebyggelse eller människor, finns det bra information på viltskadecenters hemsida, säger Caroline Dickson.

Läs mer om hur du ska göra om du möter varg på Viltskadecenters webbsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs Viltskadecenters rapport om vargar nära bebyggelselänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Kontakt