Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelsen informerar om läget i Dalarnas län 23 oktober 2020

Dalarnas landskapsvapen och svart text med LÄNSSTYRELSEN DALARNAS LÄN

Här följer en sammanfattning av hur Dalarna påverkats av coronasmittan under den gångna veckan.

Likt stora delar av landet fortsätter smittspridningen av covid-19 att öka i Dalarna. På nationell nivå betonar Folkhälsomyndigheten nu vikten av att följa rekommendationerna; jobba hemifrån om det går och att minska på sociala aktiviteter, till exempel fester och after work.

Under torsdagen meddelade regeringen också att man skärper begränsningarna för offentliga danstillställningar som återigen omfattas av begränsningen om 50 personer.

– De signaler vi får från regeringen är att det är ett allvarligt läge. Vi ser att Folkhälsomyndigheten och regeringen nu riktar insatserna där de gör störst nytta. Det betyder lättnader för vissa grupper och hårdare restriktioner för andra. Det som är gemensamt är att vi alla måste fortsätta att ta hänsyn till varandra och fatta kloka beslut, säger landshövding Ylva Thörn.

I torsdags blev det klart att äldre personer och personer i riskgrupper nu omfattas av samma rekommendationer som övriga befolkningen. Det innebär att alla ska följa de allmänna råden om att hålla avstånd, tvätta händer och undvika trängsel.

Samma dag meddelade regeringen att man från och med den 1 november tillåter sittande publik upp till 300 personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, som idrottsevenemang och kulturtillställningar.

Under veckan har Region Dalarna också meddelat att det nu är möjligt för barn från 10 år att testa sig i Dalarnas län för en aktiv pågående covid-19 infektion. Tidigare var åldersgränsen 15 år och uppåt.

Samtidigt fortsätter Region Dalarna med sin pilot för antikroppstester. De räknar med att provta nästan femtonhundra personer i Falun under helgen 24-25 oktober.

Kontakt