Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fyra goda exempel på coronahantering i Dalarna, fick luncha med landshövdingen

Landshövding Ylva Thörn står i ett rum i residenset i Falun tillsammans med sju kvinnor

Torsdagen den 22 oktober bjöd landshövding Ylva Thörn in fyra utvalda aktörer från näringsliv, organisationer och kommuner till en coronasäker lunch på residenset i Falun. De inbjudna hade alla bidragit med goda exempel på hur man kan minska risken för smittspridning i sin verksamhet under coronapandemin.

De fyra aktörerna var utvalda bland drygt 30 goda exempel som samlats in av Länsstyrelsen i Dalarnas län, efter ett regeringsuppdrag som syftade till att samla ihop och föreslå goda exempel på vad man kan göra för att minska risken för att öka spridningen av smitta.

De fyra aktörerna berättade under besöket om sina verksamheter och hur de hanterat Coronaanpassningen.

 

En kvinnai långt brunt hår, Täpp Ida Dahlström, står i ett rum i residenset och pratar.

Täpp Ida Dahlström, Siljansnäskiosken

Siljansnäskiosken – en coronasäker mötesplats som anpassat sig trots utmaningar

Mitt i siljansnäs, en liten by utanför Leksand med stor andel äldre, ligger Siljansnäskiosken. Corona har slagit hårt mot kiosken. Deras omsättning har halverats och de har även tvingats halvera sin personal, men har ändå öppet tio timmar om dagen, sju dagar i veckan. Trots utmaningarna har de lyckats behålla sin viktiga roll i byn, förklarar Täpp Ida Dahlström som driver kiosken tillsammans med Monica Svensson:

- Siljansnäskiosken är en knytpunkt i byn. Hit kommer man inte bara för att köpa trisslotter som i en ”vanlig kiosk”, det är en samlingspunkt. Vi sköter utlämning av paket och bidrar till turistnäringen genom båtuthyrning. Äldre personer som inte alltid är så van vid ny teknik kan få hjälp att fylla på sina mobiltelefoner eller swisha när de kommer hit för att göra sina ärenden, förklarar hon.

För att kunna ha den lilla kiosken öppen och bidra till att minska smittspridningen av corona så har man gjort flera anpassningar. Till exempel har man trots den ansträngda ekonomin installerat dörröppnare, de har en lösning så att paket kan delas ut utomhus och man har tagit emot beställningar av personer i riskgrupp och gjort hemleveranser. Eftersom det är en liten kiosk så är endast en kund tillåten i kiosken samtidigt, övriga kunder får vänta utanför på sin tur. Det uppskattas inte alltid när vädret varit dåligt och det händer att personalen blivit bemötta med en fnysning.

- Det kan kännas svårt men det är bara att vara vänlig men bestämd, säger Täpp Ida Dahlström och fortsätter.

- Vi får också mycket positiv respons. Vi har sett till att kiosken kan fortsätta vara en social samlingsplats. Vi har tidigare haft fikabord inne i kiosken. De har vi flyttat ut och möblerat på ett sätt så att kunderna kan sitta ner och prata samtidigt som man håller den fysiska distansen. I dessa tider när folk varit extra ensamma har det uppskattats av många, säger Täpp Ida Dahlström.

 

Två kvinnor står och pratar i residenset i Falun

Anna-Maria Nordström och Camilla Aldén från Skördeloppet i Hedemora

Skördeloppet i Hedemora – coronasäkrade formen och fick många fler att känna rörelseglädje

Med målet att öka folkhälsan i och omkring Hedemora så har Skördeloppet, ett motionslopp på fem kilometer, varit ett återkommande evenemang under många år. När Corona slog till förstod arrangörerna direkt att det inte skulle gå att genomföra som vanligt.

- Samtidigt kändes det viktigare än någonsin att inte ställa in, utan få fler att röra på sig. Frågan var inte om, utan snarare hur vi skulle ställa om? Säger Anna-Maria Nordström som jobbat med Skördeloppet.

Lösningarna blev flera, då skördeloppet riktar sig både till barn och vuxna. Och resultatet blev bättre än de hade kunnat hoppats på med såväl ökat deltagande och nya målgrupper. För vuxna arrangerade de loppet som ett öppet spår under fem dagar där deltagarna kunde välja sin egen starttid och springa de fem kilometrarna, antingen på skördeloppsbanan eller på valfri plats.

- För vissa passar det mycket bättre att inte delta i ett så publikt lopp, utan att få springa själva. Det gjorde att det var många helt nya deltagare i år och vi ökade från ca 250 deltagare till 330 vuxna.

Men den ökningen hamnar i skymundan när man ser på hur de ställde om loppet för barn och unga. Där gick de från ca 200 till 2000 deltagare genom ett samarbete med skolor och förskolor i hela kommunen. Skördeloppet delade ut målbanderoller, medaljer och diplom till alla skolor, som kunde arrangera loppen på idrottslektioner, i grupper där barnen ändå rörde sig.

- Att springa ett lopp och få medalj skapade stor stolthet hos många barn och förhoppningsvis en fortsatt lust att röra sig även framöver.

 

Bild på en kvinna som står och pratar framför Landshövding Ylva Thörn

Alexandra Tägtström Lundkvist, Life 'N' Joy

Life ’N’ Joy i Rättvik ställde om direkt och lät de äldre träna på nya sätt

Corona har slagit hårt mot gymmen. Men Alexandra Tägtström Lundkvist från gymmet Life ’N’ Joy förstod direkt att de måste göra allt de kunde för att ställa om till coronasäker verksamhet för att överleva som gym, men också för att deras medlemmar i alla ålderskategorier, skulle kunna fortsätta träna.

- Det är superviktigt att röra sig, inte minst när man är äldre! Minst lika farligt som Corona är det med risken för ökade problem med till exempel hjärta och benskörhet som kan drabba en, om man inte håller igång kroppen.

Därför flyttade Life ’N’ Joy snabbt ut all gruppträning utomhus. De ställde även ut en Container fylld med träningsprylar utomhus för att man skulle kunna träna utomhus. Gymmet fylldes såklart också med spritflaskor och plasthandskar. För riskgruppen seniorer har det hållits speciella seniorpass utomhus och seniorpromenader, i ur och skur, förklarar Alexandra Tägtström Lundkvist.

- De har nog sett vartenda hörn av Rättvik nu, för de har promenerat överallt senaste månaderna. En viktig del för denna grupp har också varit det sociala, eftersom de stannat hemma så mycket i övrigt. Tidigare brukade de ta en kaffe inne i lokalen efter träningen. Under sommaren ordnade vi kaffetermosar så de fick sin sociala stund med fysisk distans efter träningen. Nu när vi flyttat in träningen igen gör vi det med små seniorgrupper med 10 personer i varje grupp och med kaffe ståendes i lokalen efteråt.

 

Två kvinnor ler in i kameran, i ett rum i residenset i Falun

Åsa Skrindsta och Sonja Sahlin, Borlänge Kommun

Borlänge kommun spridde ut sina medarbetare för tryggare arbetsmiljö

Precis som många andra kontorsbaserade arbetsplatser så stod Borlänge kommun med utmaningen hur man skulle kunna bidra till att minska smittspridningen av corona och skapa en trygg arbetsmiljö för sina anställda. Borlänge kommun utmärkte sig genom att ta till många olika åtgärder. Bland annat såg de till att utnyttja de kommunala lokaler som blev stående tomma på grund av viruset.

- Vi utlokaliserade en del av vår personal till gymnasieskolor när eleverna undervisades hemifrån. Vi delade också upp oss i grupper och jobbade varannan vecka hemifrån så att färre personer var på plats i kommunlokalerna samtidigt, berättar Sonja Sahlin, Borlänge kommun.

För de som jobbar hemma har skypefika och morgonavstämningar på skype varit viktiga för att ersätta det sociala kittet som korridorsnacket normalt fyller. Dessutom har personalen uppmuntrats att ta möten utomhus, såväl de som är på jobbet, som de som jobbar hemifrån.

- Tekniken gör det ju möjligt att ta en promenad samtidigt som man tar ett möte och ändå se varandra i telefonen, säger Sonja Sahlin, Borlänge kommun.

 

Fler exempel i Skånes samanställning

Dessa goda exempel och många fler har lyfts fram i rapporter till regeringen om efterlevnad av folkhälsomyndighetens rekommendatoner, som sammanställs av Länsstyrelsen i Skåne län.

Alla Länsstyrelsens rapporter om efterlevnad på Länsttyrelsen skånes webbplatslänk till annan webbplats

Kontakt