Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelsen informerar om läget i Dalarnas län 16 oktober 2020

Dalarnas landskapsvapen och svart text med LÄNSSTYRELSEN DALARNAS LÄN

Här följer en sammanfattning av hur Dalarna påverkats av coronasmittan under den gångna veckan och en presentation av myndigheternas budskap till länets invånare.

Så påverkas Dalarna just nu

Under vecka 41 smittades 108 personer i Dalarna av covid-19. De senaste tre veckorna har länet haft en svag ökning av antalet smittade. I åldersgruppen 15-19 år fortsätter andelen smittade däremot att minska. Här ser vi en tydlig trend där allt färre av Dalarna unga får covid-19.

– Jag vill rikta ett stort tack till alla unga i Dalarna som tar ansvar. Deras insatser är och kommer fortsatt att vara väldigt viktiga för att minska smittspridningen i länet, säger landshövding Ylva Thörn.

För närvarande behandlas 9 patienter med covid-19-symtopm på Falu lasarett. Den långsamma ökning som vi sett i Dalarna när det gäller antalet smittade har än så länge haft mindre påverkan på vården, där antalet inneliggande patienter legat på samma nivå under de senaste veckorna.

Många planerar att vintersemestra i Dalarna

Dalarnas fjällkommuner berättar att många människor bokat boende i Dalarna inför kommande vintersäsong. Det betyder att vi måste räkna med en stor tillströmning av människor och en ökad risk för smittspridning. Därför planerar Länsstyrelsen ett möte med skid- och fjällanläggningar och andra berörda aktörer den 22 oktober. Högst på agendan står arbetet med att minska risken för smittspridning i alla verksamheter som är kopplade till skidturismen.

Största utmaningarna i länet

Länets aktörer gör bedömningen att de största utmaningarna för Dalarna just nu är:

Höstlov och högtider – att begränsa smittspridningen trots coronatrötthet under de lov och högtider som vi har framför oss.

Hävt besöksförbud – att fortsatt skydda äldre och de i riskgrupp nu när besöksförbudet från äldreboende hävts, samtidigt som coronasmittan fortsätter att spridas i samhället.

Allmänna sammankomster – hur de fortsatta begränsningarna för allmänna sammankomster påverkar länets kultur- och idrottsaktörer, och alla människor som inte längre kan ta del av deras arrangemang.

Budskap från länets aktörer till invånarna i Dalarna


Covid-19 tar inte ledigt under höstlovet

Under höstlov, halloween och andra högtider, tänk på att:

  • Tvätta händerna, ofta
  • Stanna hemma vid minsta tecken på att du är sjuk
  • Testa dig vid minsta tecken på sjukdom
  • Ta kloka beslut och undvik platser där du kan bli smittad
  • Visa omtanke och håll avstånd

Kontakt