Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelsen informerar om läget i Dalarnas län 9 oktober 2020

Dalarnas landskapsvapen och svart text med LÄNSSTYRELSEN DALARNAS LÄN

Här följer en sammanfattning av hur Dalarna påverkats av coronasmittan under den gångna veckan.

Så påverkas Dalarna just nu

Vi har en långsamt ökande smittspridning både i Dalarna och Sverige. Under vecka 40 fick Dalarna 101 nya bekräftade fall av covid-19. Det är en svag uppgång från vecka 39 då vi hade 88 nya fall, och samtidigt en klar förbättring jämfört med vecka 38 då det var närmare 160 nya fall i Dalarna. Mora står fortfarande för den största andelen nya smittade i länet, men effekten av de lokala utbrotten som drabbat kommunen verkar för närvarande avta.

I Dalarna ser vi också en positiv utveckling i åldersgruppen 15-19 år. Länets unga har tidigare varit drivande i pandemins utveckling. Nu ligger andelen smittade ungdomar i linje med övriga länsbefolkningen. Därför har Smittskydd meddelat länets gymnasieskolor att de nu kan minska distansundervisningen och ta tillbaka fler gymnasieungdomar till lektionssalarna.

Utifrån de senaste två veckornas utveckling i länet väljer Smittskydd på Region Dalarna också att ta bort den tidigare rekommendationen om besöksrestriktioner på länets särskilda boenden. Nu gäller alltså samma rekommendationer i Dalarna som för övriga landet.

Nationella regler och restriktioner

Sedan första oktober gäller nya förhållningsregler för personer som bor med någon som smittats av covid-19, så kallad ”familjeisolering”. Det betyder att den som lever ihop med någon som är konstaterat smittad nu ska stanna hemma. Som ersättning ges smittbärarpenning från Försäkringskassan.

I torsdags informerade Regeringens att beslutet om att ändra maxgränsen för antalet deltagare på evenemang skjuts på framtiden. Regeringen vill se en bättre utveckling av smittläget innan man öppnar upp för större evenemang.

Kontakt