Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Hertigen av Dalarna invigde sin dopgåva från dalfolket

Prins Carl Philip, Prinsessan Sofia, Prins Gabriel och landshövding Ylva Thörn vid Prins Gabriels rastplats. 

Deras Kungl. Högheter Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia, Prins Gabriel och landshövding Ylva Thörn vid Prins Gabriels rastplats.

Igår, den 27 augusti, invigdes Prins Gabriels rastplats i Säterdalens naturreservat. Rastplatsen i Säterdalen är en del av den dopgåva Hertigen av Dalarna mottog av dalfolket när han döptes 2017. Dopgåvan består även av Prins Gabriels skidspår, ett skidspår för barn i Koppångens naturreservat i Orsa. Under dagen medverkade Deras Kungl. Högheter Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia samt Prins Gabriel.

Sällskapet välkomnades av landshövding Ylva Thörn, kommunalråd Mats Nilsson och kommundirektör Marita Skog, båda från Säters kommun.

- Det var väldigt roligt att få lämna över dopgåvan till Dalarnas hertig, Prins Gabriel. Både rastplatsen i Säterdalen och skidspåret i Koppången hoppas jag kommer att bli välbesökta utflyktsmål för både stora och små, säger landshövding Ylva Thörn.

Sällskapet promenerade mot Prins Gabriels rastplats på en tillgänglighetsanpassad led. Längs leden passerade de bland annat en fågelby med färgglada fågelholkar. Väl framme vid rastplatsen serverades en enklare lunch. Prins Gabriel och hans föräldrar fick måla fågelholkar som kommer sättas upp i fågelbyn tillsammans med de andra.

Prinsessan Sofia, Prins Gabriel och Prins Carl Philip visar upp sina nymålade fågelholkar

Prinsessan Sofia, Prins Gabriel och Prins Carl Philip visar upp sina nymålade fågelholkar.

Bänk i älvdalskvartsit på Kärleksudden

En kort promenad från den nya rastplatsen ligger Kärleksudden. Där finns numera en bänk i röd älvdalskvartsit. Bänken är syskon till den bänk som står högst upp på Hykjeberget i Älvdalen och som är dalfolkets förlovningspresent till Prins Gabriels föräldrar. Prins Carl Philip, Prinsessan Sofia och Prins Gabriel slog sig ner på bänken och matade änderna som håller till i sjön. 

Prins Carl Philip, Prinsessan Sofia och Prins Gabriel på den nya bänken vid Kärleksudden.

Prins Carl Philip, Prinsessan Sofia och Prins Gabriel på den nya bänken vid Kärleksudden.

En dopgåva i två delar - Prins Gabriels rastplats och Prins Gabriels skidspår

Prins Gabriels rastplats i Säterdalens naturreservat och Prins Gabriels skidspår i Koppångens naturreservat är fina utflyktsmål för både stora och små besökare. Rastplatsen i Säterdalen når man via en tillgänglighetsanpassad led som börjar vid bron som ligger vid parkens fäbod och väl framme kan man slå sig ner, äta matsäck och grilla. I Koppångens naturreservat kommer det varje år gå att åka i ett härligt, lagom långt, skidspår för barn.

Tillsammans med bänken på Hykjeberget i Älvdalen är detta platser som representerar Dalarnas vackra och varierande natur och möjlighet till unika naturupplevelser under alla årstider.

Prinsessan Sofia, Prins Carl Philip och Prins Gabriel. Prins Gabriel sitter på en bäver i trä. 

Prinsessan Sofia, Prins Carl Philip och Prins Gabriel vid bävern som passar perfekt för små barn att klättra på.

Rastplatsen är nu öppen för allmänheten

Invigningen genomfördes i ett mindre sällskap på grund av rådande situation med covid-19. Prins Gabriels rastplats, och i vinter även Prins Gabriels skidspår, är nu öppet för alla att besöka. Besökare uppmanas att följa rådande rekommendationer och att hålla avstånd till varandra.

Landshövding Ylva Thörn, Deras Kungl. Högheter Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia samt Prins Gabriel, kommunalråd Mats Nilsson och kommundirektör Marita Skog står framför skylten som berättar om dopgåvan

Landshövding Ylva Thörn, Deras Kungl. Högheter Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia samt Prins Gabriel, kommunalråd Mats Nilsson och kommundirektör Marita Skog vid ledens början.

Foto (samtliga bilder): Kajsa Kilström/Länsstyrelsen i Dalarnas län

Kontakt