Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Många besökare Dalarnas natur

barn som sitter vid en sjö och fiskar

Just nu är det ovanligt många som besöker Dalarnas fina natur. Trängsel på parkeringsplatser, vid rastplatser och på leder i de mest kända naturreservaten kan skapa problem för utryckningsfordon eller leda till ökad trängsel, vilket i sin tur kan öka risken för smittspridning. Därför vill Länsstyrelsen tipsa om att det finns många andra naturreservat att upptäcka som inte är lika kända.

Sedan några veckor tillbaka är det många människor som besöker länets naturområden. Detta innebär att även små vägar trafikeras av många fordon och att parkeringarna vid de mer välkända besöksmålen och naturreservaten ibland blir fulla. Om bilar parkeras fel kan det påverka framkomligheten och i värsta fall försvåra för eller hindra utryckningsfordon att ta sig fram.

Länsstyrelsen välkomnar självklart alla ut i skog och mark och tycker att det är glädjande att fler vill upptäcka vad länets natur har att erbjuda. Det finns över 350 naturreservat i länet och en stor variation av unika barrskogsområden, vida myrlandskap, blommande ängsmarker och prunkande lövskogar. Bland dessa finns det en många mindre kända områden att upptäcka som inte har samma besökstryck.

– För dig som vill ha lite mer lugn och ro på din utflykt rekommenderar vi naturreservat som ligger långt från tätorterna. I vissa reservat finns det märkta vandringsleder, men det finns också flera reservat där det inte finns några leder eller anordningar alls. Du är givetvis varmt välkommen att besöka även dessa naturpärlor på egen hand, säger Henny Sahlin, friluftslivssamordnare på Länsstyrelsen Dalarna.

Så hittar du ut i naturen

På Länsstyrelsens webbplats finns det information om alla Sveriges naturreservat. Du kan söka efter kommun eller län och även filtrera efter olika typer av anordningar. Till exempel naturreservat i Vansbro med vandringsled och vindskydd.

Besöksmål i Dalarna

Minska smittspridningen

Den speciella situation vi befinner oss i kräver särskild hänsyn mot andra människor, även när vi vistas ute i naturen. Vi har alla ett ansvar för att följa de nationella riktlinjer som finns för att bromsa smittspridningen av corona-viruset.

Råd till dig som ska ut i naturen

Tänk särskilt på att:

  • Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.
  • Håll en avstånd till andra.
  • Om det är möjligt, gå, cykla eller använd andra alternativa färdsätt.
  • Är du 70 år eller äldre är det extra viktigt att du undviker platser där människor samlas och att du begränsar dina fysiska kontakter.

Kontakt