Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Värmeböljor i coronatider

Äldre kvinna dricker ett glas vatten

I sommar är det viktigt att vidta åtgärder som minskar hälsoeffekter av både värmeböljor och den pågående smittspridningen av covid-19.

Sommaren 2020 kan värmeböljor komma att innebära en ytterligare påfrestning på en redan ansträngd situation.

Höga temperaturer kan orsaka alltifrån milda besvär till allvarligare hälsoeffekter. Äldre och personer med bakomliggande sjukdomar är riskgrupper som är särskilt utsatta för både värmestress och covid-19.

Mer information finns på Folkhälsomyndighetens webbplats:

Förbered för en sommar med både covid-19 och värmebölja på Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats

Beredskap vid värmebölja innehåller vägledning till handlingsplaner, målgruppsanpassade råd och utbildningsmaterial på Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats

Råd vid mycket varmt väder

När det är mycket varmt är det extra viktigt att dricka mycket och att du skyddar dig från solen. Särskilt äldre, sjuka och barn kan behöva dricka även om de inte är törstiga och skydda sig extra mot värmen.

Här är några enkla råd om hur du bäst tar hand om dig när solen gassar och temperaturen stiger:

Drick mycket

Drick mer vatten än vanligt. Undvik söta drycker och alkohol. Ät gärna mat med mycket vätska i som till exempel frukt och grönsaker.

Ordna sval miljö

Var uppmärksam på inomhustemperaturen. Använd gardiner, persienner och markiser för att skapa en sval miljö. Vädra på natten när det är svalt. Försök att vara på hemmets svalaste plats, tänk på att temperaturen kan variera med flera grader mellan olika rum.

Svalka kroppen

Välj täckande och löst sittande kläder. Svalka dig då och då med en sval dusch eller lägg en blöt handduk runt nacken. Skydda huvudet med en hatt när du är utomhus och var i skuggan så mycket som möjligt. Undvik att anstränga dig fysiskt under dygnets varmaste timmar.

Lyssna på kroppens varningssignaler

Förhöjd kroppstemperatur, puls och andning kan vara tecken på att kroppen påverkas av värmen. Börjar du känna dig yr eller trött kan det också vara en signal på att hälsan är påverkad

Källa: 1177 Vårdguiden/Region Dalarna

Råd vid mycket varmt väder på Region Dalarnas webbplatslänk till annan webbplats

Film - Råd vid värmeböljor

Film från Folkhälsomyndigheten berättar om hur värme påverkar kroppen och ger enkla råd till riskgrupper och deras anhöriga om hur de kan förebygga hälsoeffekter vid en värmebölja.

Kontakt

Länsstyrelsen i Dalarnas län

Telefon: 010-225 00 00 (växel)