Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Information om öppna rastskydd i fjällen med anledning av covid-19

raststuga

Länsstyrelsens rastskydd i fjällen fyller en viktig funktion för fjällsäkerheten. Därför kommer de fortsättningsvis att hållas öppna men ska bara användas vid nödsituationer, till exempel vid extrema väderförhållanden. Var då extra noga med att använda egna medhavda bestick, kåsor och matkärl samt hålla en god handhygien.

Sjukvård, sjuktransporter och andra viktiga samhällsfunktioner belastas hårt under det pågående utbrottet av Covid-19. I händelse av olycka, sjukdom eller annat tillbud på fjället kan hjälpinsatser fördröjas. Var därför försiktig i allmänhet och ta inga onödiga risker i samband med aktiviteter på fjället.

Tänk särskilt på konsekvenser för viktiga samhällsfunktioner med ett insjuknande i samband med flerdagarsturer långt från väg. På en dagstur är risken mindre att hinna insjukna och inte kunna ta sig hem för egen maskin.

Kom även ihåg att många övernattningsstugor i fjällen är stängda, bland annat STF:s 44 fjällstugor. Fjällstationerna kommer dock att vara öppna under påsken. Efter fjällens leder finns vind- och rastskydd som fjällräddningen avråder från att använda annat än i rena nödsituationer.

Följ Folkhälsomyndighetens råd och ge dig bara ut på tur om du känner dig fullt frisk.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att skydda dig själv och andralänk till annan webbplats

Läs mer om våra stugor och rastskydd i fjällen

Kontakt