Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Så uppmärksammar Dalarna förintelsens minnesdag

Bild på barn under andra världskriget

Foto: Mostphotos

Idag, den 27 januari, samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. År 2020 är det 75 år sedan. I Dalarna uppmärksammas dagen bland annat i Borlänge, Säter, Rättvik och Älvdalen.

Sedan 2001 är den 27 januari också en nationell minnesdag i Sverige. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde. I Dalarna uppmärksammas dagen bland annat i Borlänge, Säter, Rättvik och Älvdalen:

Borlänge kommun

Toleransprojektet, ABF, Svenska Kyrkan och Verdandi uppmärksammar förintelsens minnesdag i Stora Tuna kyrka måndagen den 27/1 kl. 18.00.

Säters kommun

På Klockarskolan i Säter, kommunens högstadieskola, uppmärksammas och högtidlighålls Förintelsens minnesdag med en ljusmanifestation och utställningen ”Jag kom ensam”. Eleverna kommer få besöka utställningen antingen under måndagen den 27 jan eller samma vecka och skriva en text som reflekterar över något tema knutet till utställningen.

Rättviks kommun

I Rättviks kommun blir det konsert med Falu kammarensemble i Rättviks missionskyrka, måndag den 27 januari 2020, kl. 17:30 till kl. 18:30.

Älvdalens kommun

Utställning: Jag kom ensam - Judiska flyktingbarn i Sverige visas under v.4 - v.5 på Älvdalens bibliotek. Utställningen handlar om de judiska flyktingbarn som kom till Sverige från Nazityskland under slutet av 1930-talet.

I Sverige tillhör judar en av våra nationella minoriteter (tillsammans med romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar). Staten delar bland annat ut statsbidrag för att underlätta verksamheten för de organisationer som företräder nationella minoriteter. Ansökningar om bidrag enligt denna förordning prövas av Länsstyrelsen i Stockholms län.

Kontakt