Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Årets ängsbrukare 2018 utsedd

Årets ängsbrukare 2018

Under onsdagen den 29 augusti besökte landshövding Ylva Thörn Brindbergs fäbodar, för att dela ut priset Årets ängsbrukare i Dalarna 2018 till Brindbergs fäbodlag.

Priset i form av en specialdesignad silverlie och diplom togs emot av fäbodllagets ordförande Kerstin Nyström, omgiven av ett stort antal medlemmar i fäbodlaget.

Landshövdingen utbringade en skål för pristagarna och därefter bjöd fäbodlaget på fika med fäbodprodukter och hembakad blåbärspaj innan alla tog en promenad bort till ängarna.

Pristagaren utses av en jury med representanter för Dalarnas fornminnes och hembygdsförbund, LRF, Naturskyddsföreningen och LRF.

Juryns motivering

"Brindberg har en obruten tradition som levande fäbod sedan åtminstone 1600-talet. Det i sammanhanget relativt nybildade Brindbergs fäbodlag har som mål att bevara den kulturmiljö som kännetecknar en levande fäbod. I detta ingår förutom djurhållning även bland annat underhåll av gärdsgårdar och slåtter av ängsmark med en artrikedom av högsta klass samt att föra denna kunskap vidare."               

Brindbergs fäbodlag utsågs till Årets ängsbrukare 2018.
Brindbergs fäbodlag utsågs till Årets ängsbrukare 2018.

Brindbergs fäbodar, Dalarnas län. Foto: Märta Ohlsson, Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Kontakt