Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Stor risk för foderbrist till följd av torkan - lantbrukare ges undantag att skörda trädor före 1 augusti

En åker i Sverige.

Normalt är det inte tillåtet enligt reglerna för kompensationsstödet att skörda trädor före den 1 augusti men på grund av torkan gör Länsstyrelsen i Dalarnas län ett undantag från den regeln i år.

Det råder en mycket omfattande torka i hela landet just nu. Många djurägare i Dalarna är därför oroliga för hur de ska få ihop tillräckligt med vinterfoder till sina djur och hur betena ska kunna räcka fram till hösten.

Därför vill vi be dig som har sökt träda på något skifte i din SAM-ansökan att betänka möjligheten att skörda grovfodret som kan finnas på dessa skiften, så att vi tar vara på allt det foder som finns i länet.

Får normalt inte skörda före 1 augusti

Normalt är det inte tillåtet enligt reglerna för kompensationsstödet att skörda trädor före den 1 augusti men på grund av torkan görs det ett undantag från den regeln i år.

Antingen skördar du trädan själv eller så tar du kontakt med någon lantbrukare i närheten för att få hjälp med slåtter och eller pressning.

Vet du inte vem du ska kontakta kan du vända dig till någon av LRF:s lokalavdelningsordföranden.

Kontaktuppgifter till dem hittar du på www.lrf.se/dalarnalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster under rubriken Kontakta oss.

Kontakt