Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Valet 2018 i fokus på Länsstyrelsernas seminarieförmiddag i Almedalen

Bild på panelen vid borden under debatten i Almedalen

Från vänster på bilden Mikael Tofvesson, MSB, Klas Friberg generaldirektör SÄPO, Brit Staktson mediestrateg, Christine Grahn Facebook Sverige, Jan Helin programdirektör SVT.

Under onsdagsförmiddagen var det fullsatt i Länsstyrelsernas seminarietält i residensets trädgård i Almedalen. Temat var ”Fusk, påverkan och källkritik” – frågeställningar som intresserade nästan 400 personer under tre seminarier.

Under seminarium två diskuterades påverkan och falsk opinionsbildning av en namnkunnig panel. Något som alla var överens om är att själva valsystemet är tämligen robust mot påverkan – däremot inte opinionen.

Att påverkan pågår visar inte minst det faktum att Facebook under det första kvartalet tagit ner 583 miljoner falska konton och deras system letar kontinuerligt vidare.

Varnade för slentrianmässig delning på sociala medier

Hans Helin på SVT var även han inne på samma sak. Varför blir en fråga en fråga? Vem har ett intresse av att skapa uppmärksamhet kring en fråga?

Det går fort att dela och gilla – och idag finns det starka krafter som har intresse av att destabilisera demokratin och öka polariseringen. Även Mikael Tofvesson från MSB varnade för slentrianmässig delning.

Våra sociala medier är numera fulla av bottar (falska konton/avsändare). Men att bara sluta dela och vara tyst är inte en lösning – ta debatten, ifrågasätt och synliggör den positiva motvikten blev den samlade uppmaningen från panelen.

Se intervjuer med paneldeltagarna gjorda av Länsstyrelsen i Gotlands län:

Kontakt