Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Välkommen till invigningen av huvudbyggnaden på Stabergs bergsmansgård!         

Stabergs bergsmansgård

I Staberg har den gamla köksspisen murats upp, nya väggar har rivits och den gamla planlösningen återställts. Nu inviger vi den nyrestaurerade huvudbyggnaden på Stabergs bergsmansgård.

 

Här kommer besökarna att möta ett levande museum över de rika bergsmännens liv i Falun. Landshövding Ylva Thörn invigningstalar, det bjuds på musik, guidad visning och rabarbersaft från trädgårdens egen rabarber.            

Staberg är redan idag ett populärt besöksmål med en uppskattad restaurang och besöksträdgård. Gården, som ursprungligen härstammar från den sena medeltiden, är en av de bäst bevarade bergsmansgårdarna i Världsarvet Falun och är ett statligt kulturreservat.

På 1960-talet blev byggnaderna på gården Byggnadsminne men restaurerades även och hyrdes ut som bostäder.

– Staberg har ungefär 50 000 besökare om året och många har varit nyfikna på att se byggnaderna från insidan, vilket inte varit möjligt när de tidigare varit privata bostäder, säger Olle Lind på Länsstyrelsen i Dalarnas län. Genom upprustningen av huvudbyggnaden kan människor äntligen se hur bergsmännen levde. Planlösningen och inredning är omsorgsfullt återställd. Nu ser verkligen fram emot att bjuda in besökarna till den här historiskt viktiga miljön.

Stabergs bergsmansgård interiörbild

Den gamla bergsmansgården ägs och förvaltas av Vika-Hosjö hembygdsförening, som restaurerat huvudbyggnaden med hjälp av medel från Länsstyrelsen.

Byggnaden kommer hädanefter att fungera som lokal för hembygdsföreningens och dess medlemmar. Den ska också användas för öppna visningar och skolornas pedagogiska verksamhet. Bland annat så har köket återskapats så att matlagning kan bedrivas på 1700-talsvis, med skolelever och andra intresserade.

Vad: invigning av huvudbyggnaden på Stabergs herrgård

Var: Stabergs bergsmansgård

När: lördag, den 23 juni kl. 11:00            

Kontakt