Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Komiker slår hål på langarmyter

Komiker med ljus peruk gör grimas

Med hjälp av komikern Lucas Simonsson vill Länsstyrelsen påverka unga vuxna att inte köpa ut. Nästan nio av tio tonårsföräldrar i länet tror nämligen att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med skolavslutningen.

Äldre pojkvänner/flickvänner, kompisar och syskon är den vanligaste källan till alkohol för dem som inte har åldern inne. (Källa: Skolelevers drogvanor 2017länk till annan webbplats).

En vanlig langarmyt är att minderåriga går till en okänd langare om de inte får tag i alkohol från någon de känner. En myt som Lucas Simonsson tar upp i sin sketch.

– Länsstyrelserna använder ett videoklipp med komikern och youtubern Lucas Simonsson, för att försöka påverka äldre syskon, kamrater och andra unga vuxna att inte köpa ut eller bjuda minderåriga på alkohol, säger Ulrika Andersson, länssamordnare för alkohol- och drogförebyggande arbete i Dalarnas län, och fortsätter:

- Videon sprids via Lucas Simonssons eget Instagramkonto, som följs av drygt en halv miljon personer, säger hon.

Många föräldrar oroar sig

Nästan nio av tio tonårsföräldrar i länet tror att det är vanligt att tonåringar under 18 dricker alkohol i samband med skolavslutningen.

Siffrorna kommer från en undersökning* som IQ, fristående dotterbolag till Systembolaget, genomfört bland föräldrar med barn mellan 13–17 år. I undersökningen framkommer också att 34 procent av föräldrarna i Dalarna är oroliga för att deras eget tonårsbarn ska dricka alkohol, i samband med skolavslutningen.

– I samband med skolavslutningen kommer många unga att dricka alkohol vilket oroar många föräldrar. Men som förälder är det viktigt att komma ihåg att du har stora möjligheter att se till att det inte blir så. Genom att prata med ditt barn om alkohol och vilka regler som gäller, minskar du risken för att ditt barn råkar illa ut på grund av alkohol och du visar samtidigt att du bryr dig, säger Karin Hagman, vd på IQ.

*Undersökningen genomfördes av Norstat bland 3 358 tonårsföräldrar med barn mellan 13–17 år mellan 22 mars - 15 april 2018 via en slumpvis rekryterad webbpanel. I Dalarna deltog 108 föräldrar.

Se filmen!

Ta del av det underhållande videoklippet med youtubern Lucas Simonssonlänk till annan webbplats

5 tips från IQ till föräldrar inför skolavslutningen

  1. Visa att du bryr dig Prata med din tonåring om skolavslutningen, vad ska de göra, vilka ska de träffa, var ska de vara. Berätta hur du ser på alkohol, tider osv.
  2. Bjud inte på alkohol och köp inte ut Forskning visar att tonåringar som bjuds på alkohol hemma börjar dricka tidigare och de dricker också mer. Om du som förälder köper ut alkohol till ditt barn "visar" du att det är ok att de dricker. Risken att ditt barn råkar illa ut ökar också.
  3. Hjälp till att säga nej Som förälder är det viktigt att ge sitt barn bra argument. Berätta att det är helt okej att säga nej, även när alla andra säger ja.
  4. Håll kontakten Det är bra att bestämma en tid under kvällen då ni kan höras av på telefon. Det är även bra att som förälder finnas tillgänglig om något skulle hända.
  5. Kom överens med andra föräldrar Prata med andra föräldrar om hur de ser på alkohol, vilka tider som gäller för deras barn osv.

Läs mer på www.tonårsparlören.se
IQ verkar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. IQs verksamhet består av kommunikationsinsatser, rapporter och undersökningar inom aktuella alkoholfrågor samt ett rikstäckande nätverk av aktörer inom alkoholområdet. IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget. Läs mer på IQ.se.

Kontakt