Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ingen licensjakt efter varg 2019

Varg som står i snö.

Idag meddelar Naturvårdsverket att de inte överlåter möjligheten att fatta beslut om licensjakt efter varg till länsstyrelserna i år. Anledningen är att den svenska vargstammen minskat de senaste tre åren och att nivån idag ligger nära gynnsam bevarandestatus. Naturvårdsverket meddelar också att de själva inte kommer att fatta beslut om licensjakt efter varg 2019.            

– Det här var inte ett helt oväntat beslut från Naturvårdsverket, säger Jonas Bergman, funktionssamordnare, viltfunktionen, vid Länsstyrelsen i Dalarnas län.

– Gränsen för gynnsam bevarandestatus ligger på 300 vargar, det har Naturvårdsverket fastställt på uppdrag av regeringen, det är också en bedömning som slagits fast i en dom om licensjakt i Högsta förvaltningsdomstolen. Nu har vi en situation där inventeringsresultatet visar att den svenska vargstammen består av cirka 305 vargar. Räknar vi in de vargar som kommer fällas på skyddsjakt under året så finns det inget utrymme för licensjakt. Annars kommer vi att äventyra förutsättningarna för gynnsam bevarandestatus.

Påverkar inte skyddsjakten

Naturvårdsverkets meddelar att deras ställningstagande inte påverkar länsstyrelsernas möjlighet att besluta om skyddsjakt för att exempelvis förebygga allvarliga skador på tamdjur. Rätten att fatta beslut om skyddsjakt efter varg är delegerad till länsstyrelserna.

För mer information om beslutet:             

Kontakt