Risk för gräsbrand i Dalarnas länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ett år med länsstrategin Ett jämställt Dalarna

Landshövding Helena Höij och jämställdhetssamordnare Ellinor Snickars

På internationella kvinnodagen den 8 mars är det ett år sedan länsstrategin Ett jämställt Dalarna lanserades. Men vad har hänt sedan dess, blir Dalarna mer jämställt?

Vi står fortfarande inför många utmaningar kopplat till jämställdhet. Skillnaden idag jämfört med ett år sedan är att vi har större kännedom om det engagemang som finns hos aktörer i länet och gemensamma mål att jobba mot, säger Ellinor Snickars, jämställdhetssamordnare på Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Vad som hänt sedan strategin lanserades

Under det gångna året har ett jämställdhetsnätverk startat och i nätverket ingår de som anslutit sig till jämställdhetsstrategin. Två nätverksträffar har hunnits med och en till är inplanerad under våren. Under träffarna har fokus legat på erfarenhetsutbyte och att dela goda exempel.

Ett seminarium under internationella mansdagen anordnades förra året om Dalarnas höga suicidtal för män och hur det hänger ihop med jämställdhet. Länsstyrelsen har också arbetat internt med jämställdhetsintegrering av civil beredskap; hur jämställdhetsfrågan påverkar civilförsvaret.

Ett antal aktörer har anslutit sig till strategin under året som gått och därmed visat att man vill arbeta aktivt för att strategins mål ska uppfyllas.

Hittills är det 15 aktörer som anslutit sig, från såväl näringslivet som civilsamhället och det offentliga. Vi hoppas på att många fler från samhällets alla delar ska ansluta sig, så att vi kan stärka varandra och dela med oss av kunskap, säger Ellinor Snickars.

Jämställdheten i Dalarna

Statistiken visar att utbildningsnivån är tydligt lägre i Dalarna än riksgenomsnittet, att kvinnor har högre utbildning men tjänar mindre än män och att en obalans i studieval påverkar arbetsmarknaden och upprätthåller den könssegregering som finns inom många yrken och branscher.

Statistiken visar också att sjukfrånvaron är högre i kvinnodominerade yrkesgrupper och att mansdominerade arbetsplatser har oftare problem med machokultur och arbetsplatsrelaterade olyckor.

För mer statistik om jämställdhet, läs webbrapporten Kvinnor och män i Dalarna:

Kvinnor och män i Dalarna Länk till annan webbplats.

Landshövdingen till Smedjebacken 8 mars

Under lördagen deltar landshövding Helena Höij under Smedjebackens jämställdhetsforum med jämställd arbetsmarknad som tema.

Detta är viktigt ur ett jämställdhetsperspektiv, och det är ju också så att Dalarna står inför stora utmaningar när det gäller kompetensförsörjning. En jämställd arbetsmarknad är ett bra sätt att möta även den utmaningen. Därför är Smedjebackens initiativ viktigt och det känns angeläget för mig att vara med, säger landshövding Helena Höij.

Fokus jämställdhet och arbetsmarknad

Länsstyrelserna har fått i uppdrag av regeringen att fokuserat på ekonomisk jämställdhet och utrikes födda kvinnors etablering på arbetsmarknaden. I Dalarna sammanfattades detta i ett övergripande mål: Ett jämställt arbetsliv.

När det gäller arbetsmarknaden behöver vi till exempel förbättra villkor och arbetsmiljö på kvinnodominerade arbetsplatser men också på de mansdominerade arbetsplatserna. Arbetsgivare behöver se till att de har rekryteringsrutiner som gör att alla får samma möjligheter, liksom att kvinnor och män ska kunna kombinera arbete med det ansvar man har hemma, bland mycket annat, säger landshövding Helena Höij.

Läs hela strategin

Länsstrategin Ett jämställt Dalarna

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Helena Höij

Besöksadress

Åsgatan 38

Postadress

791 84 Falun

Organisationsnummer

202100-2429

Följ oss