Risk för gräsbrand i Dalarnas länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Är du Valdalsbyggets nya fäbodbrukare?

Bilden visar fädboden Valdalsbygget i Grövelsjöområdet.

Nu söker vi dig som är intresserad av att bli fäbodbrukare på Valdalsbygget i Grövelsjöområdet i norra Dalarna. Vårt mål är att hitta en ny fäbodbrukare redan till säsongen 2025.

Gården Valdalsbygget är välbevarad med nästan alla hus som behövs för en traditionell fäbod. Tidigare fäbodbrukare på Valdalsbygget har haft olika kombinationer av kor, får, getter och/eller hästar.

Fäbodvallen med gamla lindor och slåtterkärr omfattar cirka 5,5 hektar öppen eller glest träd- och buskbevuxen gräsmark. Kring fäbodvallen finns även stora arealer omgivande skogsmark där djuren kan hitta bete. Vi söker nu en fäbodbrukare med en mindre djurbesättning på cirka 4 djurenheter av lämpliga djurslag. Djuren ska finnas på plats i minst två månader under perioden 15 juni-15 september. Vi ser gärna att du har möjlighet att fortsätta flera år framåt.

Möjlighet att driva servering, guidade turer eller annat

Du får gärna komma med förslag på fler aktiviteter utöver djurhållning som du vill driva på Valdalsbygget. Det kan exempelvis vara servering, merförsäljning, guidade turer, volontärverksamhet eller annat.

Om Valdalsbygget

Valdalsbygget ligger i Långfjällets naturreservat vid norska gränsen söder om vägen mellan Storsätern (Grövelsjön) och Elgå. Till fäboden finns ingen bilväg, från parkeringen är det 2 kilometer på lättvandrad stig.

Historia

Till fjällgården flyttade norrmannen Per Perssen Lillebo och hans hustru Dordi på 1830-talet. Familjen var bofast på Valdalbygget i tre generationer fram till 1922. Därefter användes Valdalsbygget som fäbodvall fram till 1958.

Under 1990-talet renoverades fäboden och fäbodbruket återupptogs. Även slåtter har utförts på delar av den öppna fäbodvallen. Fäboden är ett mycket välbesökt turistmål såväl sommar som vinter, så det finns goda möjligheter till kompletterande verksamhet. De tidigare fäbodbrukarna har drivit en enkel servering och haft ett litet utbud av produkter till försäljning.

Fäbodbete och slåtter

De öppna delarna runt fäboden kan delas in i:

  • Cirka 1 hektar är inhägnat runt raststuga och fäbodens huvudbyggnader som slåttras.
  • Cirka 1,5 hektar öppna torra till friska marker med en del enbuskar och träd.
  • Cirka 3 hektar öppna blötare marker som långt tillbaka varit slåtterkärr men som under senare års fäboddrift betats.
  • Utöver detta finns flera gräs- och starrrbevuxna gläntor och kärr i fäbodens närområde.

Byggnader

De byggnader som kan disponeras är:

  • En bostadsbyggnad med 2 sovrum med totalt 5 sängar samt kök/allrum och matkällare. I bostaden finns vedspis, gasolspis med ugn, gasolkylskåp, köksutrustning samt solceller för belysning och laddning av till exempel mobiltelefoner
  • En lada som använts för servering med bord och bänkar. För eventuell caféverksamhet finns grunduppsättning av porslin, termosar med mera. I ladan finns också förrådsutrymme.
  • En stallbyggnad, senaste åren är den använd som vedbod, hönshus och förråd.
  • Ett kokhus med pannmur och ett litet badkar.
  • En mjölkbod som tidigare använts för kylning av mjölken, här tar du vatten för disk och tvätt.
  • Ett utedass som inte besökare har tillgång till
  • En sommarlada där djur har tagits in över natten
  • Ett får/getfjös

Bostadsbyggnad, ”serveringsladan”, stallet och kokhuset ligger innanför gärdsgården. Utöver ovanstående byggnader finns även en större raststuga och övernattningsstuga med utedass för besökare, även dessa ligger innanför stängslet som avgränsar slåtterytan.

Vatten och ved

Vatten från den grävda brunnen på vallen har begränsad kapacitet och det senaste året har Länsstyrelsen varit behjälplig med att transportera dricksvatten en gång i veckan. Länsstyrelsen tillhandahåller ca 1,5 kubikmeter kluven björkved per säsong. Länsstyrelsen kan också i viss mån vara behjälplig med transport av strö, foder och liknande.

Övriga förutsättningar

Tidigare fäbodbrukare har sökt och fått livsmedelstillstånd för serveringen hos kommunen. Nytt tillstånd behöver sökas och visas upp innan caféverksamhet påbörjas.

Förutom stigen, finns en körväg för mindre terrängfordon fram till fäboden. Den får användas i begränsad omfattning för fäbodens skötsel efter samråd med Länsstyrelsen.

Observera att byggnaderna och marken endast ska nyttjas av fäbodbrukaren i första hand under några månader på sommaren. Det är alltså inte aktuellt med året runt boende på Valdalsbygget.

Ersättning till dig som fäbodbrukare

Länsstyrelsen söker miljöersättning för fäbodar. Denna ersättning betalas ut till fäbodbrukaren. Du kan få ytterligare ersättning om du kan ta på dig fler uppdrag på fäboden så som slåtter, röjning av enbuskar, skötsel av raststuga med mera. Det finns också möjlighet att ta hand om uthyrningen av övernattningsstugan och erbjuda tilläggstjänster såsom lakan och frukost.

Länsstyrelsen kommer att teckna ett avtal med den intressent vi väljer ut. Avtalet kommer bland annat innefatta villkor för rättigheter och skyldigheter för avtalsparterna, exempelvis tillstånd, tillsyn och underhåll. Länsstyrelsen kommer inte att ta ut någon avgift för upplåtelsen. Anledningen till detta är att vi bedömer att det ger så stort mervärde för natur-, kultur- och besöksvärdena i området.

Anmäl ditt intresse!

Intresseanmälan, som inte är bindande, med beskrivning om hur du vill driva Valdalsbygget skickar du till Länsstyrelsen Dalarna senast den 17 mars. E-postadressen finns under kontakt längre ner på sidan.

Vi kommer att välja den intressent som har djur lämpade för platsen och som vi bedömer har störst möjlighet till kontinuitet. Vi kommer också att väga in vilket mervärde den planerade verksamheten ger besökarna.

För mer information eller visning av området, kontakta Sofia Stenberg.

Långfjället

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Helena Höij

Besöksadress

Åsgatan 38

Postadress

791 84 Falun

Organisationsnummer

202100-2429

Följ oss