Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Behöver du riva en bäverdamm?
Under hösten, när regnet faller, är det vanligt att upptäcka problem som orsakas av bäverdammar – vägar, skog och åkermark som hamnar under vatten. Men vad gör man om man behöver riva en bäverdamm?
Akut åtgärd
Under perioden 1 maj till 30 september får du förstöra bäverdammar som har orsakat, eller riskerar att orsaka, allvarlig skada, utan att söka tillstånd. Du måste dock ha jakträtt på fastigheten där bäverdammen ligger och du får inte göra något åt själva bäverhyddan. Övriga tider på året måste du söka tillstånd hos Länsstyrelsen för att riva dammen.
Långsiktiga åtgärder
Att riva en bäverdamm är sällan en långsiktig lösning. Bävrarna är snabba på att återskapa dammar som förstörts. Därför krävs det ofta andra lösningar för att komma åt problemet.
Minska nivån på dammen
Du som är markägare kan reglera vattennivån i dämmet genom ett rör. Då behöver bävern inte ge sig av. Att reglera vattennivån är ofta en mer långsiktig lösning än att riva dammbyggnaden.
Här kan du läsa om olika metoder för nivåreglering:
Lura bävrarna med nät och rör, Bävrar.se Länk till annan webbplats.
Skyddsjakt
I Dalarnas län är den allmänna jakttiden för bäver 1 oktober - 15 maj, under den här tiden får jakträttshavaren jaga själv eller låta någon annan jaga.
Om du behöver bedriva skyddsjakt under annan tid än den allmänna jakttiden kan Länsstyrelsen lämna tillstånd till det. En förutsättning är att jakten är nödvändig för att förhindra allvarliga skador. Det får inte heller finnas någon annan lämplig lösning.
Vid en ansökan om skyddsjakt måste du som sökande därför kunna visa att ett tillstånd behövs, exempelvis av hänsyn till:
- allmän hälsa eller säkerhet
- trafik- eller flygsäkerheten
- för att förhindra allvarlig skada på väg, gröda, fiske, vatten eller annan egendom.
Dammar är att vänta med bävrar i närheten
– Att bygga fördämningar är ett naturligt beteende hos bävrar och har man bäver på sin mark kan man förvänta sig dammbyggen. Vi ger normalt inte tillstånd till skyddsjakt eller rivning av bäverdamm enbart på grund av att skogsmark hamnat under vatten, utan det måste handla om risk för allvarliga skador om man inte åtgärdar problemen som bävern åstadkommer, säger Jonas Nordström, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Dalarnas län.