Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Ansök om svensk flagga eller fana

Nu är det dags att ansöka om svensk fana eller flagga. Dessa delas ut av Stiftelsen Sveriges Nationaldag via Länskommittén Sveriges Nationaldag i Dalarnas län.
Fanorna och flaggorna delas ut av Dalarnas läns landshövding Helena Höij i nära anslutning till Sveriges Nationaldag den 6 juni. Från Stiftelsen Sveriges Nationaldag kan föreningar och organisationer ansöka om fana eller flagga före den 1 februari 2024.
Stiftelsen Sveriges Nationaldag och Riksdagsförvaltningen samarbetar för att öka kunskapen dels om flaggan som symbol för Sverige, dels om riksdagens demokratijubileum.
Fanor
Stiftelsen Sveriges Nationaldag har delat ut fanor till föreningar och organisationer sedan 1916. Fanorna levereras i kompletta fanpaket. I fanpaketet ingår fanduk 160x100 cm, en tvådelad fanstång i vitlackerat trä med beslag i gedigen mässing, inklusive gjuten fanspets med Vasakärve. En mässingsskylt med inskriptionen ”Gåva från Stiftelsen Sveriges Nationaldag den 6 juni 2024” är monterad på fanstången.
Flaggor som varit hissade på riksdagshuset
Det finns i år femton flaggor som varit hissade på riksdagshuset, som kommer att delas ut till föreningar och organisationer runt om i Sverige, som ansöker om att få en flagga till sin egna föreningslokal/byggnad. Flaggorna överlämnas tillsammans med ett diplom med uppgift om vilket datum som flaggan har varit hissad.
Ansök om fana eller flagga
Du ansöker skriftligt på blankett till Stiftelsen Sveriges Nationaldag före den 1 februari 2024. Det är olika blanketter beroende på om din organisation eller förening vill ansöka om fana eller flagga. Ansökan skickas till:
Stiftelsen Sveriges Nationaldag
Riksdagen
100 12 Stockholm
Ansökningsblankett för fana, Stiftelsen Sveriges Nationaldag Länk till annan webbplats.
Ansökningsblankett för flagga, Stiftelsen Sveriges Nationaldag Länk till annan webbplats.
Behöver du hjälp med ansökningsblanketterna är du välkommen att höra av dig till länsstyrelsen.
- 10 april 1916 bildades ”Bestyrelsen för Svenska Flaggans Dag” med målsättning att samla Sveriges medborgare till en gemensam, fullkomligt opolitisk hyllning av fosterlandet med flaggan som symbol.
- 6 juni 1916 firades den första flaggfesten på Skansen.
- 1918 utdelades för första gången flaggor i samband med nationaldagsfirandet. 1936 inleddes samarbete med landshövdingarna och kommittéer som redan fanns eller nu bildades.
- 1 oktober 1968 överfördes verksamheten från bestyrelsen till nybildade ”Stiftelsen Svenska Flaggan” med landshövdingarna som stiftelsens huvudmän och Riksdagens talman som ordförande.
- 1982 fastställdes 6 juni, förutom ”Svenska Flaggans Dag”, också som officiell nationaldag och 1983 firades detta för första gången.
- Sedan 2005 är 6 juni en officiell helgdag.