Aktuella varningsmeddelanden i Dalarnas länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Björnjakten i Dalarna avslutad

Brunbjörn. Foto.

Björnjakten i Dalarna har nu avslutats för säsongen med totalt 85 fällda björnar. Den avslutande händelsen inträffade på söndag kväll den 24 september när den sista björnen fälldes.

Vilthandläggare Lina Leksell kommenterar säsongen:

Den nya regeln som tillät att man fick släppa hund vid åtel gjorde att vi fick in många fler anmälningar om åteljakt än tidigare år. Men ändå, jakten gick ungefär som vi hade förväntat oss, och det är osäkert om regeländringen hade någon större påverkan på resultatet.

Under årets björnjakt har samarbete med polisen varit en prioritet. Polisen var ute på fältet de första dagarna av jakten och rapporterade inga ovanliga händelser jämfört med tidigare år.

Vilthandläggare Leksell avslutar med att nämna det fortsatta arbetet:

Vi kan beräkna den fulla effekten av årets jakt när vi fått resultat från SVA om de fällda björnhonornas ålder. SVA utför en noggrann analys av björnarnas DNA, och det tar lite tid, men ska vara klart innan nästa beslut om licensjakt. Enligt vår nuvarande beräkningsmodell kommer vi gradvis att minska antalet björnar mot vårt förvaltningsmål på 240-280 björnar.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Helena Höij

Besöksadress

Åsgatan 38

Postadress

791 84 Falun

Organisationsnummer

202100-2429

Följ oss