Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Stor brist på grovfoder och strö i länet

Kollage - grovfoderbrist för häst, får och nötkreatur.

Sommarens minst sagt oberäkneliga väder har skapat extremt svåra förutsättningar för djurägare att skörda och skaffa det grovfoder och strömedel djuren behöver. Länsstyrelsen får många frågor från oroliga djurägare i länet, många rapporterar även om att det är svårt att hitta säljare av foder samt att man i vissa fall stöter på oseriösa säljare. Länsstyrelsen kommer därför arrangera informationsträffar för att stötta djurägare kring hantering av bristen och vill samtidigt uppmana dig som planerar att köpa foder att vara uppmärksam.

Vi får många frågor till oss just nu, många är oroliga över att inte kunna utfodra sina djur under kommande höst och vinter. Brist på foder och strö kan tyvärr leda till att man behöver slakta djur i förtid eller djurvälfärdsproblem, säger Ann Eriksson, agronom och projektledare, på Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Digitala informationsträffar för djurägare

Under vecka 36 bjuder vi in till tematräffar kopplade till situationen. Under träffarna tar vi upp frågor kring utfodring och inköp av grovfoder och hur bristen på strömedel kan hanteras. Träffarna kommer att vara uppdelade för djurägare som har lammproduktion, häst och nötkreatur. Det kommer även vara en träff där vi pratar om vad man ska tänka på om man måste importera, eller köpa importerat foder. Under den träffen kommer vi även ta upp risker kring invasiva arter samt att en EU-stödsamordnare ger information kring sökta EU-stöd gällande svårigheter att skörda och bruka marken enligt ansökan.

Du hittar aktiviteterna och anmäler dig i vår kalender:

Tematräffar kopplade till grovfoder- och halmtillgång

Bedragare utnyttjar situationen – var uppmärksam!

Då det råder brist på grovfoder och strö är det många som efterfrågar dessa varor. Den höga efterfrågan gör att vi fått rapporter om att det förekommer att oseriösa säljare utnyttjar situationen. Det kan till exempel handla om att man inte fått det man betalat för, eller att fodret inte håller den kvalitet som utlovats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Helena Höij

Besöksadress

Åsgatan 38

Postadress

791 84 Falun

Organisationsnummer

202100-2429

Följ oss