Risk för skogsbrand i Dalarnas länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Svampsäsongen är här – beställ fältguiden för ängssvampar!

Fältguiden Ängssvampar går att beställa. Foto.

Ut och leta ögongodis – låt ängsvamparnas knalliga färger lysa upp denna regniga sensommar, och lär dig identifiera dem med hjälp av fältguiden. Den nya och uppdaterade ”Ängssvampar i Dalarna - Fältguide för svampar i magra gräsmarker” finns nu att beställa via vår webbplats igen, efter att tidigare tryckt upplaga har sålt slut.

I Sverige finns 153 arter av ängssvampar, av dessa är 111 arter hittade i Dalarna. Vår förhoppning är att denna fältguide ska öppna dina ”ängssvampsögon” när du är ute i markerna och inventerar.

– Nu finns det mycket svamp ute i ängs- och hagmarkerna, och inte att förglömma, även i ogödslade gräsmattor. Intresset och efterfrågan kring fältguiden har varit stort. Vi hoppas att den ska vara användbar både för inbitna inventerare och de som just börjat upptäcka variationsrikedomen som finns i våra ängar, säger Sarah Lagerberg, projektledare på Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Beställ fältguiden

Fältguiden kan beställas här. Den kostar 100 kronor, frakt tillkommer.
Beställ fältguiden Ängssvampar

Du hittar även fältguiden i digitalt format
Ängssvampar i Dalarna - en fältguide Länk till annan webbplats.

Fältguiden hjälper dig att hitta fler värdefulla ängs- och betesmarker

Den har ett Dalafokus, men många av de arter som beskrivs i fältguiden finns även i stora delar av Sverige.

Boken är en fältguide för svampar i magra gräsmarker. Ängssvampar, till exempel vaxskivlingar, rödskivlingar, jordtungor och fingersvampar som växer i gamla fodermarker, har minskat dramatiskt i Sverige de senaste 100 åren.

Arbetet med uppdateringen och utökningen av fältguiden har gjorts inom ramen för projekten ”Ett rikt odlingslandskap” och ”Åtgärdsprogram för hotade arter”.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Helena Höij

Besöksadress

Åsgatan 38

Postadress

791 84 Falun

Organisationsnummer

202100-2429

Följ oss