Aktuella varningsmeddelanden i Dalarnas länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Här är de vanligaste kattnamnen i Dalarna

En svart och en brun katt kollar rakt in i kameran. 

Heter din katt Maja, Sigge eller Molly? Då har du valt ett av Dalarnas vanligaste kattnamn till din misse. Nu har Jordbruksverket sammanställt statistik från kattregistret och den visar att det finns 10 880 registrerade katter i Dalarna. Sedan 1 januari är det lag på att registrera sin katt, men uppskattningsvis är bara var fjärde katt registrerad.

I hela landet har hittills 221 000 ägare registrerat totalt 336 000 katter i det nya lagstadgade registret. Det finns uppskattningsvis 1,4 miljoner katter i Sverige, så det innebär att ungefär var fjärde katt är registrerad. På nationell nivå är huskatt den vanligaste registrerade rasen.

Lag på att registrera sin katt

Det har gått drygt fem månader sedan den nya lagen om obligatorisk märkning och registrering av katter trädde i kraft. Lagen innebär att alla katter, födda från 2008 och framåt, ska id-märkas och registreras hos Jordbruksverket – oavsett om katten sedan tidigare är registrerad i ett frivilligt register. Länsstyrelsen har som uppdrag att sprida information till kattägare.

Topp 10 - kattnamn i Dalarna

På länsnivå finns statistik för de 10 vanligaste namnen. Inom parentes ser du hur många katter som har namnet.

 1. Maja (99)
 2. Sigge (92)
 3. Molly (91)
 4. Doris (88)
 5. Selma (80)
 6. Sixten (79)
 7. Luna (75)
 8. Zelda (74)
 9. Simba (73)
 10. Findus (73)

 

Mer information

Ta del av hela statistiken

På Jordbruksverkets webbplats kan du ta del av statistiken i sin helhet.

Statistik ur kattregistret på Jordbruksverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Nästa statistiksammanställning ur kattregistret görs i januari 2024 och därefter en gång om året.

Registrera din katt – så gör du

 • För att kunna registreras måste din katt först vara chipmärkt, eller tatuerad. Det görs hos en veterinär eller godkänd id-märkare.
 • Du registrerar din katt i en e-tjänst på Jordbruksverkets webbplats. Det kostar 40 kronor och du kan betala med Swish eller kort. Om du inte vill eller kan använda e-tjänsten kan du använda en blankett. Det kostar 100 kronor och du betalar med faktura.

Läs mer på Jordbruksverkets webbplats: Kattregistret - Jordbruksverket.se Länk till annan webbplats.

Fakta om lagen

 • Lagen om att alla katter ska vara id-märkta och registrerade i Jordbruksverkets kattregister gäller alla katter födda från 2008 och framåt, även de som redan är registrerade i ett frivilligt register.
 • Kattungar ska vara märkta och registrerade senast vid 4 månaders ålder.
 • Syftet med lagen är att tydliggöra kattägarens ansvar och höja kattens status. När alla katter är märkta och registrerade blir det lättare att återförena en bortsprungen katt med sin ägare samt att identifiera vilka katter som saknar ett hem och behöver tas omhand.
 • Länsstyrelsen är ansvarig för att lagen om märkning och registrering efterlevs och har möjlighet att fatta beslut om åtgärder. Åtgärderna kommer i första hand handla om att, när det blir aktuellt, informera kattägare om att de ska id-märka och registrera sin katt.

Kontakt

Enheten för djurskydd

Telefon (växel): 010-225 00 00

Dela sidan:

Landshövding

Helena Höij

Besöksadress

Åsgatan 38

Postadress

791 84 Falun

Organisationsnummer

202100-2429

Följ oss