Aktuella varningsmeddelanden i Dalarnas länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Minska risken för närgångna björnar

Två brunbjörnar står med nosen mot varandra. En som ser ut att vara mamma och en unge. 

Nu har björnarna att vaknat ur idet och de är hungriga. Därför vill Länsstyrelsen att vi alla tänker på hur vi förvarar våra sopor och att biodlare tar hjälp av myndigheten om deras kupor blir attackerade.

Björnar är vad man kallar allätare. På våren när de kommit ut ur idet äter de till stor del proteinrik föda som stackmyror, kadaver och slaktrester. Men de kan också lockas av fågelmatning, rådjursfoder, åtlar och matrester.

– Nu är risken som störst att björnar söker sig till bebyggelser för att söka lättillgänglig föda innan de växt till sig ute i skogen, säger Lina Leksell, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Det finns björnar som letar i sopor om dem känner doften av matrester.

– Om du har möjlighet kan det hjälpa att vänta med att gå ut med matrester till sophämtningen eller ställa sopkärlen i garaget, fortsätter Lina.

Bin riskerar också att locka björnarna och det händer att bikupor blir angripna. Länets biodlare är skyldiga att vidta förebyggande åtgärder, något som Länsstyrelsen kan hjälpa till med.

– Efter ett första angrepp finns risk att björnen återvänder till samma ställe, då kan Länsstyrelsen låna ut akutnät. Men den mest effektiva åtgärden är ett permanent rovdjursavvisande stängsel. I mån av medel kan vi på Länsstyrelsen lämna bidrag till de biodlare som ansöker om stängsel. Det går också att söka stöd för upprustning och röjning under stängsel, berättar Lina Leksell.

Mer information om hur du bör förhålla dig till björnar hittar du i Viltskadecenters faktablad:

Leva med björn Länk till annan webbplats.

Skriften är framtagen för skogsarbete i björnområde, men innehåller matnyttig information för en intresserad och berörd allmänhet.

Kontakt