Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Landshövdingarna i Jämtland och Dalarna på besök i Idre sameby

Landshövdingarna och representanter från samebyn står uppställda och kollar in i kameran

Torsdagen den 23 mars gjorde Landshövdingarna i Jämtlands och Dalarnas län, Marita Ljung och Helena Höij, ett gemensamt besök i Idre sameby. Idre sameby har sina åretruntmarker i Älvdalens kommun och del av Härjedalens kommun.

Med skoter som transportmedel tog sig sällskapet från utgångspunkten Grövelsjön upp på Långfjället och sedan vidare in i Rogens naturreservat på Jämtlandssidan. Syftet med besöket var att diskutera samverkan mellan Länsstyrelsen och samebyn – nu och framåt.

Vi är tacksamma för att Idre nya sameby har tagit sig tiden att visa oss runt i landskapet och berätta om sin näring. Det har varit mycket givande att göra besöket tillsammans med Länsstyrelsen i Jämtlands län, säger Helena Höij.

Samebyn bedriver renskötsel över ett område som sträcker sig över länsgränserna och såväl den verksamheten som frågor kring bland annat jakt och fiske stod på agendan.

Jämtlands och Dalarnas län har ett gemensamt ansvar för rennäringen i Idre nya sameby och idag har vi träffat samebyn tillsammans för att samtala kring dessa frågor, säger Marita Ljung.

Samtalen kom att handla mycket om rennäringens möjligheter att verka i ett område med många besökare och olika aktiviteter. I ett strålande väder blev det också en tur genom samebyns året-runt-marker.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Helena Höij

Besöksadress

Åsgatan 38

Postadress

791 84 Falun

Organisationsnummer

202100-2429

Följ oss