Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Licensjakten efter lodjur i Dalarna är avslutad

Dalarnas landskapsvapen och svart text med LÄNSSTYRELSEN DALARNAS LÄN

Fredagen den 10 mars avlystes licensjakten efter lodjur i Dalarna, då hade länets 17:e och sista lodjur fällts. Jakten har avlöpt enligt plan, och visar på ett gott samarbete mellan myndigheter och jägare.

– Jakten inleddes med att tre djur fälldes tidigt i norra delområdet. De övriga 14 lodjuren var tilldelade till södra delen av länet där stammen också är tätare. Efter att det kommit spårsnö i större delen av Dalarna hittades och fälldes även de relativt fort, säger Erik Matsson, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Vid årets jakt införde Länsstyrelsen en honkvot som innebar att man fick fälla högst sju honor i reproduktiv ålder. Totalt fälldes åtta hondjur men endast fyra i reproduktiv ålder.

– Samtliga djur har rapporterats in enligt fastställda rutiner och har levererats till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för analys av lodjurens hälsotillstånd, säger Erik Matsson.

Målet för länets lodjurstam är mellan 7,5 och 11 föryngringar, jämnt fördelade över länet. Senaste inventeringen visade på 16 föryngringar, de flesta i södra delen av länet. Det är Länsstyrelsens bedömning att årets jakt leder mot att länets förvaltningsmål uppnås och att vi får en jämnare fördelning av lodjur över länet.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Helena Höij

Besöksadress

Åsgatan 38

Postadress

791 84 Falun

Organisationsnummer

202100-2429

Följ oss