Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

På onsdag börjar licensjakten efter lodjur i Dalarna

Dalarnas landskapsvapen och svart text med LÄNSSTYRELSEN DALARNAS LÄN

Den 1 mars börjar 2023 års licensjakt efter lodjur i Dalarna. Jakten håller som längst på till 31 mars. Under den här perioden får 17 lodjur fällas, av dessa får högst 7 vara honor – en åtgärd som genomförs för att säkra det inte fälls för många fertila honor.

– Syftet med licensjakten är att förvalta lodjursstammen mot förvaltningsmålen, samtidigt som vi minskar risken för tamdjursangrepp, berättar Erik Matsson, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Jakten inriktas där tätheten av lodjur är som störst och där skador har uppstått eller riskerar att uppstå.

– Lodjuren har blivit fler i Dalarna och för att nå länets förvaltningsmål har vi ökat tilldelningen vid årets licensjakt, berättar Erik Matsson.

Jakten avbryts om sju honor fälls

Med syfte att skydda lodjurens reproduktionsförmåga har Länsstyrelsen infört en så kallad honkvot: av de lodjur som fälls får högst 7 lodjur vara honor som väger över 14 kilo. Kring en tredjedel av alla fällda lodjur brukar vara honor, men som en extra säkerhet avbryts jakten om sju honor fällts.

– Att arbeta med honkvoter är en beprövad metod som vi använt vid andra licensjakter och som fungerat väl, säger Erik Matsson.

Beslut och kartor

På vebbsidan nedan finns en karta som visar aktuella jaktområden, tillsammans med en tabell över tilldelningen. Här går det också att läsa beslutet om licensjakten i sin helhet. Där framgår bakgrunden till beslutet och dess juridiska förutsättningar.

Licensjakt efter lodjur i Dalarnas län 2023 Länk till annan webbplats.

Så följer du jakten

Det finns en automatisk telefonsvarare med telefonnummer 010-225 04 70 där den som är intresserad kan få information om antalet fällda och kvarvarande lodjur. Det finns även information på Rovbases webbsida www.rovbase.se – där läggs de fällda lodjuren in löpande och det går att se var lodjuren har skjutits i länet.

Kontakt