Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vi flaggar för Ukraina samt sverigefinnarnas dag

Sverigefinnarnas flagga och ukrainska flaggan utanför Länsstyrelsens kontor. I bakgrunden syns residenset. 

Idag flaggar vi såväl med den ukrainska flaggan som sverigefinnarnas flagga vid Länsstyrelsens kontor i Falun.

Den 24 februari är det ett år sedan Sverige och Europa vaknade upp till Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Under det år som gått har miljoner ukrainare tvingats lämna sina hem. De som finns kvar i landet lever sedan ett år tillbaka i ett krigstillstånd med konstanta ryska attacker på såväl militära som civila mål. Länsstyrelsen har en central roll i arbetet med mänskliga rättigheter; rättigheter som kränks dagligen.

Genom att flagga för det ukrainska folket vill vi uppmärksamma de uppoffringar som de gör för demokratin, de mänskliga rättigheterna och för rätten att värna sina gränser och sin roll som en suverän och självständig stat.

Sverigefinnarnas dag

Den 24 februari är också Sverigefinnarnas dag. Sverigefinnarna är en av Sveriges fem nationella minoriteter. Antalet personer med finsk bakgrund i Sverige beräknas för närvarande till cirka 700 000 personer och i Dalarna är Borlänge, Ludvika och Smedjebacken förvaltningskommuner för finska.

Den 24 februari sammanfaller med folklivsforskaren Carl Axel Gottlunds födelsedag. Han levde mellan åren 1796 och 1875 och var finländsk folklorist och författare.

Sverigefinnarnas dag på Institutet för språk och fornminnens webbplats Länk till annan webbplats.

Länsstyrelsen har ett särskilt uppdrag att arbeta för nationella minoriteter.

Nationella minoriteter på vår webbplats

Kontakt

Landshövding

Helena Höij

Besöksadress

Åsgatan 38

Postadress

791 84 Falun

Organisationsnummer

202100-2429

Följ oss